Hopp til innhold

– Hennes perspektiv er viktig i saken

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen har selv møtt jenta som er siktet for drapet på Sørlandssenteret. Hun tror en ny tilsynsrapport vil føre til endringer i flere etater.

Roser Knivdrap Sørlandssenteret

Drapet fant sted på Sørlandssenteret den 26. juli. Også ei 23 år gammel kvinne ble kritisk skadet.

Foto: Jan-Jørg Tomstad / NRK

Helsetilsynet satte igang granskning etter fjorårets drap på Sørlandssenteret. Den siktede var da 15 år, og hadde forut for drapet rømt fra en institusjon i Evje og Hornnes. Jenta har vært i barnevernets omsorg i mange år, og var i kontakt med psykisk helsevern og politiet flere ganger før drapet.

– Jeg tror det ville vært overraskende for alle parter hvis rapporten konkluderte med at det ikke er rom for kvalitetsforbedring. Både barnevernstjenesten og sykehuset har gitt uttrykk for at det vil det være, sier fylkeslegen.

Anne-Sofie Syvertsen

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Møtte selv den siktede

Fylkesmannen hadde selv gjort avtale om tilsyn med den siktede før drapet skjedde, men fikk aldri gjennomført det. I forbindelse med den større tilsynsrapporten har fylkeslegen selv møtt den drapssiktede, for å få hennes syn på saken.

– Det var et veldig viktig møte, for det er hennes liv dette handler om. Det er hun som er mottaker og kan si noe om hvordan hun opplevde dette. Hennes perspektiv er viktig i saken. Vårt utgangspunkt er å bidra til læring og kvalitetsforbedring, og at dette kan være et bidrag til at historien ikke gjentar seg, sier hun.

Bjørgvin fengsel

Den siktede sitter varetektsfengslet i Bjørgvin fengsel utenfor Bergen.

Foto: NRK

Lovbrudd

Fra før av er det kjent at Sørlandet sykehus har innrømmet at deres behandling av jenta brøt med loven. Deres egen granskning har blitt oversendt Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, og er en del av den større tilsynsrapporten som er klar om to uker.

– Vi skal bruke de ressurser vi har til å snu hver stein av forløpet til det denne jenta har vært en del av. Sykehuset har hatt en grundig intern gjennomgang, ting kunne ha vært gjort bedre, og det er et godt utgangspunkt for det videre arbeidet, sier fylkeslegen.