Hopp til innhold

Ber Ecuador sende moren til norsk fengsel

Endre Ulstrup reiser søndag til Ecuador for å besøke sin narkodømte mor Rita Grimestad. Hun håper snart på å få sone i Norge.

Rita Grimestad i det første fengslet i Ecuador

Rita Grimestad fra Marnardal sitter fengslet i Ecuador dømt for forsøk på smugling av tre kilo kokain.

Foto: Maren Kateraas

Søndag reiser Endre Ulstrup og hans tante til Ecuador. De skal besøke Rita Grimestad som ble dømt til fengsel i ti år for kokainsmugling. Sønnen har store forventninger til besøket.

– Dette gleder jeg meg til. Jeg skal ha med meg melkesjokolade og pocketbøker, sier Endre Ulstrup.

Byttet fengsel

Rita Grimestad ble overflyttet til et fengsel i Cuenca sør i Ecuador i august i år etter å ha sittet i fengsel i Latacunga. Marnardalskvinnen og de andre innsatte ble evakuert fra Latacunga på grunn av vulkanutbrudd femti kilometer unna.

Endre Ulstrup

Søndag reiser Endre Ulstrup til Ecuador for å besøke sin mor som sitter i fengsel.

Foto: Lars Eie / NRK

Sønnen forteller at hun trives bedre i det nye fengslet enn det forrige i Latacunga og at vaktene der er mer medgjørlige. Hun deler celle med fem andre og ifølge sønnen trives hun bedre med det.

– Hun trives mye bedre i fengslet i Cuenca og det virker som hun har tilpasset seg det nye fengslet, forteller Endre Ulstrup.

Ulstrup og tanten skal være fem dager i Ecuador. Han vil også forsøke å kartlegge helsetilstanden hennes.

– Hun skulle egentlig hatt en behandling i Norge, men det skjer jo ikke nå, forteller Ulstrup.

Soningsoverføring

I disse dager jobbes det med å få av gårde søknad om soningsoverføring, slik at Grimestad kan sone deler av dommen i Norge, men papirene er ikke klare ennå.

– Mamma er positivt innstilt og håper at hun får lov til å komme hjem og sone i Norge, sier Ulstrup.

Rita Grimestad ble dømt til fengsel i ti år for smugling av kokain. Hun ble pågrepet på flyplassen i Quito i februar i fjor og er dømt i tre rettsinstanser og har ikke flere muligheter til å anke videre.

Hun har hele tiden forklart at hun ble lurt av en kjæreste og at hun ikke visste om at kokain var gjemt inne i en koffert.

– Hva tenker Rita Grimestad om saken på flyplassen nå i dag?

– Hun tenker på hva hun kunne ha gjort annerledes og hvorfor hun tok med kofferten hun ble bedt om å ta med. Men hun har hele tiden sagt at hun ikke visste om at det var narkotika i kofferten, forteller Ulstrup.