– Skolesjefen må ikke gi seg nå

Stortingsrepresentant Åse Michalsen fra Vest-Agder Fremskrittsparti mener skolesjefen på Kjevik ikke må gi opp kampen om skolesenteret.

Samling luftforsvaret Kjevik

Forsvaret ser på muligheter for å flytte utdanninga på Kjevik til Værnes.

Foto: Leif A. Westberg, Luftforsvaret

Åse Michalsen fra Fremskrittspartiet mener skolesenteret på Kjevik er verdt å kjempe for. Stortingsrepresentanten reagerer nå på utsagnene til skolesjefen i Fædrelandsvennen.

Bakgrunnen er et arbeidsdokument som nettstedet aldrimer.no har fått tilgang til. Ifølge nettstedet ønsker Luftforsvaret å samle mest mulig av sin skolevirksomhet på ett sted, da på Værnes i Nord-Trøndelag.

Ifølge et intervju med Fædrelandsvennen sier skolesjefen på Kjevik at han ikke vil kjempe for Kjeviks eksistens, men for Luftforsvaret som helhet.

– Her må en ikke gi seg i begynnelsen av en slik fase. Vi må forvente at skolesjefen jobber for å opprettholde den strukturen som er på Kjevik. Men er det faglig gode grunne til å flytte, så vil jeg se den begrunnelsen først, sier Michalsen til NRK.

Åse Michalsen

Åse Michalsen, stortingsrepresentant fra Vest-Agder Fremskrittsparti.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Les også:

Fagmilitære råd legges fram

I oktober legges de fagmilitær rådene til forsvarssjefen fram, men Michalsen mener så lenge et arbeidsdokument begynner å ta form, må det nå jobbes for å sikre framtiden på Kjevik.

Frp-politikeren har selv gått tre måneder på Forsvarets høyskole. Hun mener at en leder skal stå i spissen å kjempe for plasseringen.

Les også: Slutt på befalsopptak på Kjevik

– Men er det en faglig begrunnelse for dette, så er det annerledes. Men så lenge Kjevik holder mål, så skal vi kjempe for dette.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Befalets Fellesorganisasjon på Kjevik, men blir henvist til Viggo Holm som er leder for kommunikasjonsavdelingen i BFO.

– Alle steiner blir snudd i Forsvaret, også på Kjevik. Finansieringen av Forsvaret er ikke god nok, det er i praksis en nedbygging, mener Holm.

Det er om lag 150 ansatte ved skolesenteret på Kjevik, ca. halvparten av de ansatte er organisert i BFO, ifølge Holm.

Les også:

Vil kjempe for Kjevik

Stortingsrepresentant for KrF i Vest-Agder, Hans Fredrik Grøvan, mener Kjevik er viktig for Sørlandet.

– Det er bekymringsfullt at man tenker på å legge ned Kjevik når det fungerer så bra som det gjør i dag.

Han legger til at Kjevik ikke bare er viktig i seg selv, men at de også bidrar til å styrke det tekniske miljøet på Universitetet i Agder, som har vært en samarbeidspartner over flere år.

– Bortsett fra Heimevernet så er Kjevik den eneste tilstedeværelsen av militærbaser på Sørlandet. Selv om basen ikke er operativ, handler det om å være tilstede, sier Stortingsrepresentanten, sier Grøvan og fortsetter:

– Jeg vil kjempe for at Kjevik består.

Les også: