NRK Meny
Normal

– Halve bygda mangler valgkort

Flere kommuner mangler valgkort til årets kommune- og fylkestingsvalg. I Kvinesdal mangler halvparten av de stemmeberettige dette kortet. Nå frykter politikerne lavere valgdeltakelse.

Stortingsrepresentant Odd Omland fikk ikke valgkortet i posten

Verken stortingsrepresentant Odd Omland eller kvinesdalsordfører Svein Arne Jerstad fikk valgkortet.

Foto: Lars Eie / NRK

Valglogo

Det er 4500 personer som kan stemme i Kvinesdal i Vest-Agder, men kommunen har fått halvparten av valgkortene i retur. Grunnen er ufullstendig adresse.

– Jeg er fortvilet fordi halvparten av kortene som staten har sendt ut, blir returnert på grunn av ufullstendig adresse, sier ordfører Svein Arne Jerstad til NRK.

På sitt kontor har han flere hundre valgkort som Posten har overlevert kommunen. Valgkortene er merket med en rød lapp hvor det står «retur».

Fikk valgkort i retur

Ronny Nielsen i valgstyret, stortingsrepresentant Odd Omland og ordfører Svein Arne Jerstad kikke på alle valgkortene som kom i retur.

Foto: Lars Eie / NRK

– Posten har kommet med flere kasser til kommunen, forteller Jerstad.

Ordføreren fikk selv ikke valgkortet i posten fordi gårdsnavnet Jerstad ikke var ført opp på adressen.

Frykter lavere valgdeltakelse

Flere kommuner mangler valgkort. Rælingen kommune har fått flere i retur, ifølge kommunens nettside. Også Kautokeino har fått flere hundre valgkort igjen.

Ved forrige kommunevalg i Kvinesdal var det 63 prosents oppslutning. Jerstad frykter at valgdeltakelsen nå kan bli lavere fordi mange ikke har fått valgkortet.

Flere hundre valgkort i retur

Flere hundre valgkort kom i retur til kommunen fordi adressen var ufullstendig.

Foto: Lars Eie / NRK

– For å få best mulig valgdeltakelse er det viktig med et valgkort som står på hylla og minner deg om valget. Valgdeltakelsen i vår region er ikke høyere enn den må være. Vi må gjøre det vi kan for at velgerne skal få sitt valgkort, sier ordføreren.

Vil finne feilen

Ordføreren har vært i kontakt med Kommunal- og moderniseringsdepartementet som har sendt ut valgkortene. I en e-post til kommunen går det fram at det ikke er aktuelt å sende ut nye kort og at de har registret at en håndfull kommuner mangler valgkort.

– Det er ikke godt nok, mener Jerstad.

Ekspedisjonssjef Sølve Monica Steffensen i departementet opplyser i e-post til NRK at departementet er i dialog med Posten for å finne ut av hva som har skjedd.

Departementet minner om at man kan stemme uten valgkortet.

Ber statsråden ta affære

Stortingsrepresentant for Vest-Agder Arbeiderparti, Odd Omland fra Kvinesdal, mener ministeren må gripe inn.

– 97 prosent av dem som kan stemme i Kvinlog mangler kort. Statsråden burde gripe inn og få departementet til å sende ut nye valgkort, sier Omland.

Ronny Nielsen, medlem av valgstyret i Kvinesdal, frykter lav deltakelse kan få konsekvenser for hvor mange mandater partiene får i kommunestyret.

– Jeg er glad for at ordføreren reagerer på dette. Vi vet ikke hvilke partier som kan bli rammet av en eventuell lav valgdeltakelse, men det kan helt klart få konsekvenser for partiene, mener Nielsen.