NRK Meny
Normal

– Hadde jeg ventet én dag, hadde den vært død

Nils Olav Vågen trakk et lettelsens sukk da den lille tannhvalen, som hadde satt seg fast i sildegarnet, levde. Nå vurderer han å slutte med garnfiske for alltid.

Nise Hidrasund

Her sitter nisen fast i garnet til Nils Olav Vågen.

Foto: Nils Olav Vågen

– Det var en fryktelig ubehagelig opplevelse å se den vesle skapningen sitte fast i garnet. Jeg ble veldig glad da den levde, forteller Vågen til NRK.no.

Lokalavisen Agder omtalte historien om det uvanlige funnet først.

Nils Olav Vågen

Nils Olav Vågen fotografert ved en tidligere anledning.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Det var søndag at Vågen dro ut i Hidrasundet i Flekkefjord for å trekke sildegarnet. Flekkefjæringen er en ivrig hummerfisker på høsten og ønsket å sanke inn sild som agn til teinene.

Les også:

Stor overraskelse

Men ekstremværet Tor, som også satte sitt preg på Sørlandskysten i helga, skapte sterk vind i området. Vågen kom seg dermed ikke ut på flere dager. Søndag lettet vinden og ga en åpning for å sjekke garnet.

– Det har helt merkelig. Jeg pleier aldri å fiske på søndag, men plutselig fikk jeg en innskytelse om at jeg måtte gå ut for å sjekke om det hadde kommet noe i garnet. I begynnelsen var det ingenting å se, men så kom nisen til syne, forteller han.

Vågen treiv etter mobilen for å få tatt et bilde av den.

Skarv

Nils Olav Vågen har tidligere fått skarv i garnet. Nå vurderer han å gi seg helt med garnfiske.

Foto: Nils Olav Vågen

– For meg var det viktig å dokumentere det som hadde skjedd. Den lå rolig i vannet. Garnet er ikke så sterkt, så jeg klarte å rive opp en åpning med bare hendene. Etter kort tid svømte den rolig vekk, forteller han.

Kom i rette tid

Ifølge Vågen så det ikke ut til at en lille tannhvalen på omkring én meter hadde lidd nevneverdig.

– Forhåpentlig greier den å komme til hektene igjen etter den dramatiske opplevelsen. Jeg er rimelig sikker på at jeg kom i rette tid. Hadde jeg ventet én dag, hadde den vært død, sier han.

Opplevelsen har satt spor i Hidra-beboeren. Vågen forteller at han også tidligere har fått sjøfugl i garnet. Etter nise-opplevelsen vurderer han å slutte helt med garnfiske.

Nise i Brønnøysund

Vanlig nise og havnenise som den også kalles er en liten tannhval som tilhører nisefamilien.

Foto: Odd-Kjetil Torgnesskar

Uskyldige dyr

– Hendelsen har fått meg til å reflektere over fritidsfiske med garn. For folk som ikke har dette som næringsvei, er fritidsfiske noe man gjør for moro skyld.

Denne episoden mener han viser at det kan gå på bekostning av uskyldige dyr.

– Vi lever i pakt med en sårbar natur. Jeg oppfordrer folk til å tenke seg om. Jeg tror alt garnfiske, tråling og snurrevadfiske er mer farlig for dyrelivet i havet enn vi liker å tenke på, sier Vågen.

Laster kart, vennligst vent...