Hopp til innhold

– Hadde jeg bare blitt trodd litt tidligere

EDS-syke Gunn-Alise Brustad vil aldri kunne jobbe. Selv mener hun det er fordi hun ikke har fått hjelpen hun har hatt behov for.

Det satses for lite på rehabilitering Norge. Det mener i hvert fall 36 helseorganisasjoner. Gunn-Alise Brustad fra Evje er en av dem som aldri vil kunne jobbe, fordi hun mener hun ikke har fått den hjelpen hun har hatt behov for.

– Hadde jeg bare blitt trodd litt tidligere, hadde jeg sluppet å stå her 32 år gammel og vært helt ufør, sa Gunn-Alise Brustad da hun fortalte sin historie under Arendalsuka.

Brustad fra Evje i Aust-Agder er født med lidelsen EDS. Det er en kronisk bindevevssykdom, som gjør hver dag til en kamp. Dagene er preget av mye smerter.

Brustad måtte vente i 24 år før hun fikk rett diagnose, og har aldri fått tilbud om tilrettelegging eller rehabilitering. I dag er hun hundre prosent ufør.

Mener det satses for lite på rehabilitering

At hjelpen ikke alltid er god nok, er ikke Gunn-Alise alene om å mene. Før sommeren leverte over 36 helseorganisasjoner et felles opprop til Stortingets helse- og omsorgskomité. De mener det satses for lite på rehabilitering i Norge.

– Samhandlingsreformen og mange andre reformer har ført til at rehabiliteringsgruppen har blitt den tapende part. Det har blitt vanskeligere å få til et godt rehabiliteringsløp etter at man har blitt akutt syk, vært i en ulykke eller lider av en kronisk lidelse, sier generalsekretær i ExtraStiftelsen, Hans Christian Lillehagen.

Hans Christian Lillehagen

Hans Christian Lillehagen er generalsekretær i Extrastiftelsen som har stått i spissen for oppropet.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK
Lisbeth Normann

Statssekretær i Helse- og omstorgsdepartementet Lisbeth Normann (H).

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Lisbeth Normann (H), tror ikke at det er så svart-hvitt.

– Vi vet at samhandlingsreformen har ført til at sykehus og kommuner snakker bedre sammen, men vi er ikke i mål. Det pekes på viktige utfordringer når det gjelder bedre koordinering og sammenheng i tjenestene, sier hun.

Ifølge henne er det nettopp derfor det er satt i gang et arbeid med å få flere såkalte «pakkeforløp», som går på få sammenheng i de ulike tjenestene.

– Ville gitt meg bedre livskvalitet

Gunn-Alise mener at alt kunne vært annerledes om hun hadde fått den hjelpen hun mener hun trengte.

– Jeg vet at jeg aldri kunne ha jobbet hundre prosent, men jeg vet at jeg kunne ha vært i jobb. Det ville gitt meg mye bedre livskvalitet, samtidig som det ville vært med på å sikre framtiden min, sier hun.