Hopp til innhold

– Hadde ikke forventet slik respons

Både tyske og polske myndigheter har gratulert Vidar Johannesen og Tom Lundahl etter at de var med på å finne vraket av «Rio de Janeiro».

Vidar Johannesen og Tom Lundal

Vidar Johannesen og Tom Lundahl letet først etter vraket hver for seg. Etter hvert fant de ut at det kunne være lurt å samarbeide. Det ga resultater.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Det var NRK som tirsdag kunne melde om det sensasjonelle funnet utenfor Lillesand.

Det tyske skipet ble senket av en polsk ubåt 8. april 1940, og flere har lett i årevis etter vraket. Dermed ble det en personlig seier for Vidar Johannesen og Tom Lundahl da de omsider fant vraket.

– På grunn av tidsfrister hadde vi egentlig tenkt til å trekke oss tilbake til land. På tampen så vi plutselig at vraket lå der, forteller Lundahl.

Og funnet har resultert i enorm respons. Mer enn de to kunne forestille seg.

Polske og tyske myndigheter interessert

– Det er først nå det går opp for oss hvor stort dette er. Vi har fått mange gratulasjoner, først og fremst fra dykkere i inn- og utland, sier Johannesen.

Og telefonen har omtrent ikke stått stille. Både tyske og polske myndigheter har tatt kontakt.

– Vi har fått en indirekte gratulasjon fra tyske myndigheter, og vi har snakket med den tyske konsulen og det tyske skipsfartmuseet. Det virker nesten som om tyskerne synes dette er mer interessant enn nordmenn gjør, sier Johannesen.

«Rio de Janeiro» ble senket av den polske ubåten «Orzel». Flere polske slektninger har sendt gratulasjoner. Polske myndigheter tok kontakt med de norske dykkerne allerede i fjor, da Johannesen og Lundahl fant de første vrakrestene.

– Vi har fått en forespørsel om finne vraket av «Orzel». Dette har vi takket nei til fordi ubåten er vanskelig å posisjonere, sier Johannesen og Lundahl.

– Rene skattejakten

De to jobber i dykkerbransjen, i henholdsvis Agder-Tech AS og Adykk. Vanligvis er det ikke skipsvrak de to mennene bedriver tiden med. Letingen etter krigsskipet ble gjort på grunn av personlig interesse, og søkene har foregått i det skjulte.

– Det er en slags gutteting, og det går jo litt sport i det. For oss ble det som en skattejakt, sier de to, som forteller at funnet har kostet mye tid og penger.

Johannesen og Lundahl bistår ofte politiet i dykkerulykker. De fant «Rio de Janeiro» med samme metode som de brukte da de fant de to omkomne fiskerne utenfor Farsund i fjor.Vraket ble funnet ved hjelp av en undervannsrobot med kamera.

Riksantikvaren har bestemt at vraket skal forbli en gravplass for tyskerne som druknet. Johannesen og Lundahl mener det er en riktig avgjørelse.

– Det er som seg hør og bør, av respekt for de som omkom.

Vraket av det tyske troppetransportskipet «Rio de Janeiro» er funnet, 75 år etter at det ble senket utenfor Lillesand.
null
Spiller nå
Høydeskrekk i Fjæreheia 01:33
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,92 kr
Dyrest kl. 18 1 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jun 2023 – jun 2024
    + 4,9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,2 %