Hopp til innhold

– Gruer meg til jul uten mamma

På Løland i Lindesnes gjør familien Ulstrup seg klar til å feire jul i det nye huset. Men denne gangen blir det uten mor og svigermor Rita Grimestad. Hun er fengslet i Ecuador.

Rita Grimestad dømt til ti år i fengsel i Ecuador

Rita Grimestad ble dømt til ti år i fengsel i Ecuador i oktober for forsøk på å smugle tre kilo kokain ut av landet. Her er Grimestad på cella i det gamle fengslet hun satt i før hun ble overflyttet til et nytt fengsel.

Foto: Maren Kateraas

Familien Ulstrup har hatt et tøft år. I februar ble Rita Grimestad arrestert på flyplassen i Quito i Ecuador. Hun ble pågrepet med tre kilo kokain i en brevkoffert hun ble bedt om å ta med seg. I oktober ble hun dømt til fengsel i ti år for forsøk på narkotikasmugling. Familien har hele tiden forklart at hun ble lurt av en kjæreste hun møtte via internett.

Vi skal klare oss gjennom jula

I sofaen i huset på Løland sitter kona Kristin og Endre. De er begge enige om at jula i år blir ekstra tøff etter dommen mot Rita Grimestad. Da de så på huset, drømte de om å feire sammen med svigermor og mor Rita.

– Jul er en tid jeg stort sett har gått og gruet meg til siden mamma ble fengslet. Det blir en tøff jul, men samtidig er vi en god familie så vi skal klare oss gjennom jula, sier Endre til NRK.

Kona Kristin skyter inn at det blir ei spesiell jul.

– Vi er en familie som står sammen, og så er jeg jo glad for at ungene våre er rundt oss i jula, sier Kristin.

Kristin og Endre Ulstrup

Kristin og ektemannen Endre tror det kan bli en tøff jul uten svigermor og mor i huset.

Foto: Lars Eie / NRK

Barna er klar over hvor bestemor er

Endre forteller at de fokuserer på det positive mot jul, men de har forberedt barna. Både Kristin og Endre er klar på at jula skal feires, selv om noen mangler.

– Ungene er jo klar over at bestemor er fengslet og de har skrevet brev til henne. Det setter hun stor pris på, forteller Endre.

Han forteller at de ikke har hørt noe fra Rita Grimestad på lenge. Hun har bare sendt ett brev til familien, og har heller ikke ringt.

– Det eneste vi har hørt er via advokaten vår Nils Grønås at mamma ikke tar til seg næring, sier Endre Ulstrup.

I brevet forteller Rita Grimestad om dagliglivet i fengslet. I sommer ble hun flyttet til et nytt fengsel, med strengere regler. Fangene får blant annet ikke ha penger og de får bare bruke telefon noen få minutter i måneden. Hun trivdes bedre i det forrige fengslet.

Ikke bitter på mamma

Endre og Kristin forteller at barna deres har taklet situasjonen veldig bra. Kristin forteller at barna spør mye og de lurer på mange ting.

Rita Grimestad i fengslet

Rita Grimestad har nesten ikke gitt lyd fra seg. Bare ett brev til sønnen Endre siden hun ble dømt i oktober.

Foto: Maren Kateraas

– Til å være så små, så har de taklet det bra. De har taklet at det har blitt snakket om saken på skolen. De har gått i butikken på Vigeland, så har det vært et avisoppslag om bestemor. Det har ikke alltid vært like gøy, men de har taklet det på en god måte, sier Endre.

– Er dere bitre fordi hun reiste til Ecuador?

– Nei, vi er ikke bitre på mamma. Jeg kan forstå at andre tenker den tanken, men den streifer ikke oss. Nå forsøker vi å gjøre det beste ut av situasjonen og støtte henne så godt vi kan. Når hun en gang kommer hjem, er det ingen sure miner, sier Ender Ulstrup.

Ikke flau

Familien Ulstrup har valgt å stå fram offentlig etter dommen mot Rita Grimestad i Ecuador. Sønnen Endre overvar rettsaken og dommen i oktober og ble da enig med sin mor om at navn og bilde kunne offentliggjørelse. Også han bestemte seg for å stå fram.

– Vi har ingenting å skjule derfor står vi fram. Samtidig vil jeg si at jeg ikke er flau av å være sønn av min mor, sier den 27 år gamle lindesnesmannen.

Fra første dag har hele familien vært klare på at den femti år gamle lindesneskvinna ble lurt av en mann hun traff på nett. Og de vil kjempe for å få henne hjem. Dommen på ti år ble anket, og derfor er det mulig at en ny ankesak kan komme opp i januar eller februar i Ecuador. Familien Ulstrup har håp om at moren blir trodd på at hun ikke visste at det var narkotika i kofferten.

Hun ble bedt om å frakte dokumenter i en brevkoffert for kjæresten. Og mellom lokket på kofferten ble kokainen funnet skjult.

– Nå venter vi på ankesaken og vi forsøker å se litt langt fram. Vi har jo et håp om å få henne hjem til slutt, sier Kristin Ulstrup.

Mediedekningen

Mediedekningen har påvirket familien og det har til tider vært tøft, spesielt de første dagene da Rita Grimestad ble pågrepet i hovedstaden Quito.

– Den første uken hun var fengslet, var det tøft å lese om det i avisene. Og de visste mer enn vi gjorde, forteller Endre.