NRK Meny
Normal

– Gjør mye for å få sunne elever

Utdanningssjefene på Agder mener ungdommene er flinkere til å velge sunn mat. De mener også at skolene har gjort mye for å få elevene bort fra sukker og fett.

Elever

Mange elever spiser sunn mat. Disse elevene fra Tangen videregående skole spiser grovt brød. (Arkiv).

Foto: Anne Wirsching / NRK

Utdanningssjef Aust-Agder Bernt Skutlaberg

Utdanningssjef i Aust-Agder, Bernt Skutlaberg. (Arkiv).

Foto: Kai Stokkeland

Utdanningssjef i Vest-Agder, Arly Hauge.

Utdanningssjef i Vest-Agder, Arly Hauge. (Arkiv).

Foto: Nyhetsspiller / NRK
Forsker

Frokost og lunsj kan gjøre veien enklere når elevene jakter på femmere og seksere, sier forsker Tonje Holte Stea. (Arkiv).

Foto: Anne Wirsching / NRK
– Skolene har en bevisst holdning til dette, og har kantiner som kan mat, sier utdanningssjef i Aust-Agder fylkeskommune, Bernt Skutlaberg.

Sunn mat gir gode karakterer

I forrige uke presenterte forskere en undersøkelse som viste at det er en klar sammenheng mellom matvaner og karakterer.

Undersøkelsen viser at du har tre ganger større sjanse for å få gode karakterer hvis du spiser frokost og lunsj hver dag.

2.500 ungdommer på Sørlandet har deltatt i undersøkelsen som er utført av blant annet Universitet i Agder, Kompetansesenteret for Idrett i Agder og fylkeskommunene på Agder.

Skutlaberg mener de unge ofte velger det sunne alternativet.

– Kantinene har sunne og billige matvarer, og maten er så god og attraktiv at ungdommene velger dette, sier Skutlaberg.

Han forteller at skolekantinene ofte går i null fordi de satser på sunne matvarer til elevene sine.

Flere tiltak

Utdanningssjefen forteller også at skolene de siste årene har satt inn flere tiltak for å få elevene til å spise det sunne alternativet.

Skolene har fortsatt kioskvarer for å hindre at elevene skal forsvinne til butikkene.

Men salget av kioskvarer er minimalt i forhold til salget av sunn mat.

– Vi skulle gjerne bare hatt sunn mat, og de aller fleste skolene har jo sunn mat i kantina, sier Skutlaberg.

– Men vår erfaring er at hvis skolene ligger i nærheten av matbutikker eller bensinstasjoner så er det mange som blir fristet til å gå over gata for å kjøpe brus eller boller og mer usunn mat, sier han.

Et annet tiltak flere skoler har innført er å prise usunn drikke over sunn drikke, slik at ungdommene heller velger det billige.

– Også har mange av våre skoler tilbud om en enkel, gratis frokost. Hvis de kommer tidlig, står den klar, og det er det mange skoler som har i dag, sier han.

Tiltak også i Vest-Agder

Også i Vest-Agder er det gjort mye for å gi de unge sunne matvaner.

– Det har vært en stor utvikling de siste årene mot et sunnere kosthold, sier Arly Hauge, utdanningssjef Vest-Agder fylkeskommune.

Han sier bakeproduktene har blitt sunnere og grovere, de har redusert salg av sukkerholdig drikke og de tilbyr salatbarer.

– Så det har vært en stor utvikling de siste årene, sier han.

– Ungdommene kjøper mat i større grad. Og flere velger et sunnere alternativ. Det er vi glade for, sier Hauge.

Noe de har fokusert på er ungdommenes muligheter til å få i seg sunnere drikke.

– Noen skoler har fremdeles brusautomater, mens noen ikke har det, sier Hauge.

– Vi ser at det går i retning av at færre og færre skoler bruker disse automatene. De har heller vannautomater, sier han.