Sunn mat gir gode karakterer
I forrige uke presenterte forskere en undersøkelse som viste at det er en klar sammenheng mellom matvaner og karakterer.
Undersøkelsen viser at du har tre ganger større sjanse for å få gode karakterer hvis du spiser frokost og lunsj hver dag.
2.500 ungdommer på Sørlandet har deltatt i undersøkelsen som er utført av blant annet Universitet i Agder, Kompetansesenteret for Idrett i Agder og fylkeskommunene på Agder.
Skutlaberg mener de unge ofte velger det sunne alternativet.
– Kantinene har sunne og billige matvarer, og maten er så god og attraktiv at ungdommene velger dette, sier Skutlaberg.
Han forteller at skolekantinene ofte går i null fordi de satser på sunne matvarer til elevene sine.
- Les også: Rømmer ikke fra usunn mat
- Les også: Bensinstasjoner må kaste frukt: – Alle skal ha pølser
Flere tiltak
Utdanningssjefen forteller også at skolene de siste årene har satt inn flere tiltak for å få elevene til å spise det sunne alternativet.
Skolene har fortsatt kioskvarer for å hindre at elevene skal forsvinne til butikkene.
Men salget av kioskvarer er minimalt i forhold til salget av sunn mat.
– Vi skulle gjerne bare hatt sunn mat, og de aller fleste skolene har jo sunn mat i kantina, sier Skutlaberg.
– Men vår erfaring er at hvis skolene ligger i nærheten av matbutikker eller bensinstasjoner så er det mange som blir fristet til å gå over gata for å kjøpe brus eller boller og mer usunn mat, sier han.
Et annet tiltak flere skoler har innført er å prise usunn drikke over sunn drikke, slik at ungdommene heller velger det billige.
– Også har mange av våre skoler tilbud om en enkel, gratis frokost. Hvis de kommer tidlig, står den klar, og det er det mange skoler som har i dag, sier han.
- Les også: Skal gjøre skoleungdom enda sunnere
- Les også: – Skolekantinene er stadig for usunne
Tiltak også i Vest-Agder
Også i Vest-Agder er det gjort mye for å gi de unge sunne matvaner.
– Det har vært en stor utvikling de siste årene mot et sunnere kosthold, sier Arly Hauge, utdanningssjef Vest-Agder fylkeskommune.
Han sier bakeproduktene har blitt sunnere og grovere, de har redusert salg av sukkerholdig drikke og de tilbyr salatbarer.
– Så det har vært en stor utvikling de siste årene, sier han.
– Ungdommene kjøper mat i større grad. Og flere velger et sunnere alternativ. Det er vi glade for, sier Hauge.
Noe de har fokusert på er ungdommenes muligheter til å få i seg sunnere drikke.
– Noen skoler har fremdeles brusautomater, mens noen ikke har det, sier Hauge.
– Vi ser at det går i retning av at færre og færre skoler bruker disse automatene. De har heller vannautomater, sier han.