NRK Meny
Normal

– Gassen kan ha hengt seg opp

Etterforskningen etter snøscooterdødsfallet i Åmli tyder på at gassen på kjøretøyet hengte seg slik at det oppstod en voldsom akselerasjon.

Snøskuterulykke i Åmli

Det var lørdag kveld at 18-åringen omkom på en hyttetur sammen med kameratene.

Foto: Nils Mosberg

Det forklarer lensmann i Åmli, Odd Arvid Bjørnbakk, til NRK.no.

– Det som kommer fram om kjøringen i avhør, er at gassen har hengt seg opp slik at det ble bånn speed på snøscooteren rett før ulykka, forteller Bjørnbakk.

Det var en 18 år gammel mann fra Åmli som omkom i snøscooterulykken på Reismyrfjellet lørdag kveld. Kameraten (20) innrømmer at det var han som kjørte snøscooteren da kameraten omkom. Mannen hadde ikke førerkort for snøscooter, og er siktet for å ha kjørt ulovlig.

Odd Arvid Bjørnbakk

Lensmann Odd Arvid Bjørnbakk i Åmli.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

– Fullt turtall

Vitner har forklart til politiet at det oppstod et ekstremt turtall på snøscooteren. Kjøretøyet fikk en voldsom akselerasjon rett før ulykken inntraff.

– Det var fullt turtall på kjøretøyet inntil den traff en stein eller et tre på stedet, sier lensmannen.

Politiet mener det er sannsynlig at det inntraff en hendelse som ikke var planlagt.

– Det er ingenting som tilsier at det er normalt å kjøre slik ferden gikk rett før ulykken. Det måtte gå galt hvis man kjørte slik bevisst. Et eller annet har skjedde som førte til ulykken, tror Bjørnbakk.

  • Les også: Dødsulykke i Åmli: Innrømmer ulovlig snøscooterkjøring

Kastet av scooteren

Lensmannen forklarer at politiet har hatt inne en rekke vitner til ulykken. Det dreier seg om personer som var på den aktuelle hytta hvor dødsulykken skjedde. En kameratgjeng var på hyttetur i området.

– Det som har kommet fram bekrefter det vi allerede hadde opplysninger om. Scooteren skal ha kjørt foran hytta og opp en liten bakke. Deretter traff den et tre eller stein mellom hyttene på stedet. De to ble kastet av og passasjeren traff et tre og omkom av skadene, forteller Bjørnbakk.

Lensmannen forteller at de to personene var ikledd fullt kjøreutstyr da ulykken skjedde. Politiet har tatt utvidede blodprøver av de involverte. Normalt tar det én til to uker å få svar på prøvene.

Til sammen tre personer mistet livet i snøscooterulykker i løpet av helga.

I tillegg til dødsulykken i Åmli, mistet en 56 år gammel mann livet etter å ha veltet med en snøscooter i Lund kommune i Rogaland. Søndag ettermiddag omkom en kvinnelig snøscooterfører i Sulitjelma i Nordland. Hun har mest sannsynlig truffet et tre.