– Frykter fire nye år med fæle utspill

Venstre-politikere er svært kritiske til et regjeringssamarbeid med Frp. Christian Tybring-Gjedde, Per Sandberg og Sylvi Listhaug trekkes frem som spesielt utfordrende.

Ivar Bergundhaugen

Ivar Bergundhaugen er gruppeleder for Kristiansand Venstre.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Både Christian Tybring-Gjedde, Per Sandberg og Sylvi Listhaug kommuniserer holdninger som er hvassere og tøffere enn politikken som blir ført. Det tror jeg blir vanskelig å komme utenom, sier gruppeleder i Arendal Venstre, Pål Koren Pedersen til NRK.

– Jeg frykter fire nye år med fæle utspill, sier gruppeleder i Kristiansand Venstre, Ivar Bergundhaugen.

Lørdag kunngjorde Venstre-leder Trine Skei Grande at partiet går inn i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

Både Koren Pedersen og Bergunhaugen i Agder frykter det vil koste partiet både medlemmer og et dårligere valgresultat om fire år.

Trine Skei Grande

Venstre-leder Trine Skei Grande informerte lørdag om at partiet går inn i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Rausere og grønnere

NRK Sørlandet har vært i kontakt med Christian Tybring-Gjedde om saken, og han gir følgende kommentar på SMS.

– Så vidt jeg vet kjenner jeg ingen Venstrepolitikere i Arendal, og hans kommentar sier vel strengt tatt mer om han enn meg, skriver stortingsrepresentanten.

Petter Toldnæs er 1. vara i Venstres sentralstyre, og gruppeleder for Venstres bystyregruppe i Lillesand. Ifølge ham er det ingen selvfølge at Venstre til slutt havner i regjering, selv om de er i forhandlinger.

– Det er helt klart større sider hvor det er krevende å finne en felles politikk, som oljeutvinning og asyl. Først må vi finne ut av hva vi er enige og uenige om, og det blir tøffe forhandlinger. Det er viktig at vi føler at vi får større gjennomslag i regjering enn utenfor, sier han.

– Hvilke reaksjoner har dere fått fra egne medlemmer etter lørdagens nyhet?

– Det har vært mange reaksjoner fra ulike hold, og det har heller ikke vært en hemmelighet at jeg primært har ønsket å føre en annen linje. Det er helt klart at dette er noe som koster oss medlemmer, for det er mange som er uenige i at vi skal gå inn i regjeringsforhandlinger, sier Toldnæs.

Petter Toldnæs

Petter Toldnæs er 1. vara Venstres sentralstyre, og gruppeleder for Venstres bystyregruppe i Lillesand.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Erna bestemmer

Også Toldnæs trekker frem Sylvi Listhaug som en Frp-politiker som kan sette et eventuelt samarbeid på prøve.

– Det er ingen tvil om at det er utfordring. Men jeg registrerer at noen mener at vi vil gjøre hva som helst for å bli kvitt henne, men slik fungerer det ikke og vi kan ikke ha ultimatumer i politikken. Til syvende og sist er det Erna Solberg som bestemmer hvem som skal gjøre hva.

Gruppeleder i Kristiansand Venstre, Ivar Bergundhaugen, tror det kan gå an å få til et samarbeid.

– I Kristiansand bystyre samarbeider vi veldig godt med Frp. Vi har laget avtaler, stoler på hverandre og er åpne med hverandre. Vi holder det vi lover, og tillit er nøkkelordet. Den tilliten har jeg ikke til Frp nasjonalt, sier han.

Ivar Bergundhaugen

Ivar Bergundhaugen er gruppeleder for Kristiansand Venstre.

Foto: Svein Sundsdal / NRK