NRK Meny
Normal

– Supportere inviterte til slåsskamp før 3. divisjonsoppgjør

Et trettitalls gulkledde fotballpøbler ødela kampen mellom Mandalskameratene og Start 2 i går kveld. Start-supporterne skal også ha invitert til slåsskamp før 3. divisjonsoppgjøret.

Fotballpøbler

Slik så det ut på tribunen i Idrettsparken i Mandal under 3. divisjonskampen mellom MK og Start 2.

Foto: Espen Sand/Lindesnes

Gruppa, som kaller seg Ultras 1905, kastet bluss både før kampen og i pausen. De skal også ha kommet med skjellsord og oppførte seg aggressivt.

Blussene brant hull i både i gressdekket og løpebanen rundt. Det var avisa Lindesnes som først omtalte saken.

Thor Håversen

Dommer Thor Håversen har aldri opplevd maken i en kamp så lavt i divisjonene.

Foto: NRK

Ifølge avisa skal også noen fra gruppa ha ringt Mandalskameratenes supporterklubb Makrelstimen før kamp og sagt at de ville ha slåsskamp med dem.

Dommer: – Det var uhyggelig

Dommer Thor Håversen, som har 35 års erfaring som dommer, sier han aldri før har sett denne typen supportere i 3. divisjon.

– På lokalt nivå har jeg aldri opplevd at noe sånt har skjedd. Og jeg håper at jeg aldri opplever det igjen, for det var uhyggelig, sier Håversen, som poengterer at han aldri følte seg truet.

Håversen sier at en del av personene tydelig var beruset på tribunen, at noen av dem var aggressive og var ute etter å få litt krangel og slåsskamper.

– Jeg vil påstå at en del av dem ikke var der for å heie, men for å lage bråk. Det er veldig trist.

Han synes det var fint å se at Start-spillerne etter kampen gikk rett i garderoben i protest og ikke gikk bort og takket for støtten.

Ble tatt på senga

Styreleder i Mandalskameratene, Sveinung Valand, sier de ikke hadde forventet at det kunne blir så mye bråk på en kamp i 3. divisjon.

I tillegg til eget vakthold valgte de å tilkalle politiet.

– Den store utfordringa var at det ble brukt mye pyroeffekter, som var til sjenanse for resten av publikum. Den typen effekter er ikke lov å bruke. Vi var mannsterke på plass og vi tilkalte politiet for å holde gemyttene nede og for å hindre bruk av pyroeffektene, sier Valand.

Han sier det er beklagelig supportere som ikke klarer å oppføre seg er det som skal sette preget på kampen.

MK har ennå ikke besluttet hva de vil gjøre videre med saken.

– Neste kamp mot Start 2 er bortekamp til høsten, så dette er ikke noe problemstilling for oss nå i år. Men nå er vi klar over dette og vi må gjøre tiltak før neste kamp mot Start 2, sier Valand.

– Vi er ikke pøbler

NRK har vært i kontakt med medlemmer av Ultras 1905. De kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene.

– Vi er ikke pøbler. Vi vil først og fremst få frem at vi ikke er voldelige supportere. Det er beklagelig at det ble oppfattet som bråk, sier et gruppemedlem som vil være anonym.

Han sier at medieoppslagene er diskutert internt i gruppa. Gruppemedlemmene har en annen oppfatning av situasjonen enn Håversen og Valand.

– Pyriske effekter er stemningsskapende og hører med på en fotballkamp. Vi syntes vi skapte god stemning, og de aller fleste av oss bruker utallige timer på å lage bannere og reise på kamp hver helg. Vi har heller ikke invitert til noen slåsskamp, mener han.