– Flyselskapene bestemmer om de skal fly eller ikke

Dersom den islandske vulkanen Bárðarbunga på Island bryter ut og forårsaker askesky over Norge, er det opp til selskapene å vurdere om de likevel gjennomfører flyvninger.

Vulkanutbrudd på Island

Utbruddet på Eyjafjallajökull i 2010 førte til en evakuering av omkring 800 mennesker i to nærliggende landsbyer samt til kansellering av en lang rekke internasjonale flyruter.

Foto: BRYNJAR GAUTI / AP

Thomas Langeland

Lufthavnsjef Thomas Langeland.

Foto: Nyhetsspiller

Det sier lufthavnsjef ved Kristiansand Lufthavn Kjevik, Thomas Langeland, til NRK.no. Han sier Avinor i utgangspunktet ikke foretar seg noe spesielt i forkant av et eventuelt askeutbrudd.

– Når det tidligere har oppstått askeskyer og andre forhold som har forårsaket utfordringer i lufttrafikken, så har det vært opp til flyselskapene å bestemme om de skal fly eller ikke. Det er blant annet basert på hva slags askekonsentrasjon flyene er godkjent for, sier Langeland til NRK.no.

Lett vulkanutbrudd 21. august

Slik kan det bli seende ut i luftrommet over Norge dersom det blir vulkanutbrudd på Island.

Foto: met.no

Flytrafikken stoppet opp

I april 2010 brøt vulkanen Eyjafjallajökull på Island ut og sørget for en enorm askesky som preget flyrommet i hele Europa. Resultatet var et enormt kaos for flypassasjerer.

Nå truer vulkanen Bárðarbunga med å gjøre det samme.

Lufthavnsjefen i Kristiansand sier at luftrommet over Norge i utgangspunktet ikke blir stengt for trafikk, men at selskapene beslutter om de skal trafikkere eller ikke.

– Hvis det blir kanselleringer i flytrafikken, så må passasjerene forholde seg til flyselskapene, sier Langeland.

Utbrudd på vei?

YR.no skrev torsdag at en oversikt fra islandske meteorologer viser at det har vært hyppige jordskjelv i området – noe som kan indikere at et utbrudd er på vei.

– Dersom det skjer i løpet av dagen i dag vil Skandinavia bli berørt, også Norge, sier vakthavende meteorolog Bjart Eriksen.

Ifølge meteorologene kan det ta flere dager fra et utbrudd til asken når Norge. Ifølge Bjart Eriksen vil det gå omkring tre til fire dager før en askesky kommer til landet.