– Flyktningene kan ikke vente, vi må handle nå

Det er stor enighet om at Arendal skal og bør ta imot 700 flyktninger.

Debatt i Arendal

Det var fullsatt sal i Arendal kulturhus under onsdagens debatt.

Valglogo

Onsdag kveld var Arendals politikere samlet til debatt i Arendal kulturhus. Et tema med mye følelser og engasjement var flyktningdebatten.

Anders Kylland

Frps førstekandidat Anders Kylland.

Foto: NRK
Pål Koren Pedersen (V)

Venstres førstekandidat Pål Koren Pedersen.

Foto: NRK
Einar Christensen (Partiet De Kristne)

Partiet De Kristnes førstekandidat Einar Christensen.

Foto: NRK
Geir Fredrik Sissener

Høyres førstekandidat Geir Fredrik Sissener.

Foto: NRK

Frp var det eneste partiet i debatten som ikke ønsket et økt antall flyktninger til kommunen. Også De Kristne var usikre på hva de ønsket, og la vekt på å hjelpe flyktningene der de er.

NRKs debattleder Svein Sundsdal åpnet med å spørre Frps førstekandidat Anders Kylland om det ikke skjærer å se tv-bilder av flyktninger på flukt gjennom Europa.

– Det er vondt å se slike bilder, men hvis vi nå skal bosette så mange flyktninger uten å vite hvordan vi skal bosette og integrere dem, mener jeg det blir galt sa Kylland.

Har ikke tid til å vente

Men ikke mange partier delte Frps syn på flyktningdebatten.

– Det hjelper ikke å komme tilbake til flyktningene om tre år når vi har planlagt bedre, slik som Kylland mener. Vi må hjelpe nå, sa Venstre sin førstekandidat Pål Koren Pedersen.

De Kristne var noe mer forsiktige til hvordan Norge skal forholde seg til flyktningstrømmen.

– Vi kunne tatt imot flere eller færre, men det er viktig å jobbe med organisasjonene der nede, og jobbe i flyktningleirene hvor mange millioner oppholder seg, sa De Kristnes førstekandidat Einar Christensen.

– Arendal er gode til å integrere

Høyre var langt mer optimistiske til flyktningene som nå er på vei oppover til Norge fra blant annet Syria, Irak og Afghanistan.

– Vi klarte dette under krigen på Balkan, da tok vi imot mange flyktninger, en dugnad vi skal klare. Arendal er flink på integrering, så dette er en jobb vi takler, sa Høyres førstekandidat Geir Fredrik Sissener.

Arbeiderpartiets førstekandidat Cornel Nordli mener at dagens kommunale apparat, blant annet NAV er mer enn kompetente nok til å hjelpe flyktningene når de skal integreres.

Det mener Frps Kylland er en dårlig idé.

– Det er en dårlig ide å gi integreringsansvaret til kommunale ansatte som allerede er overarbeidet, sier han.

Delt om kanalbyen

Et annet tema som ble diskutert var byutvikling, der tak i gågaten, kanaler, lekeplass og parker var tiltak som ble nevnt for å få mer i sentrum.

Milly Gundersen

Senterpartiets førstekandidat og debattens eneste kvinne, Milly Gundersen.

Foto: NRK
Robert Cornels Nordli

Arbeiderpartiets førstekandidat Cornels Nordli.

Foto: NRK

– Vi er nødt å ha et miljø som gjør at folk samles. Derfor trenger vi kanaler og flere boliger i sentrum, sa Senterpartiets førstekandidat og debattens eneste kvinne, Milly Gundersen.

Også Høyre legger vekt på kanaler som et forslag til byutvikling.

– Jeg tror kanaler i sentrum er fullt mulig, og gjennom et spleiselag med næringslivet er dette fullt mulig. Dette koster lite å utrede, sa Sissener.

Arbeiderpartiet var ett av få partier sammen med pensjonistpartiet som gikk imot kanalsatsing i sentrum.

– Jeg vil satse på skole og utdanning før vi bygger kanaler, Arendal må faktisk kutte 50 millioner fremover, sa Robert Cornels Nordli.