NRK Meny
Normal

– Flest øyeskader av fyrverkeri

Å beskytte øynene er det viktigste rådet fra fyrverkeriselgerne. Øyeskader er de vanligste skadene fra oppskytingen av raketter.

Vi var innom fyrverkerisalget på Plantasjen i Sørlandsparken på første utsalgsdag. En rolig start. Folk flest opptatt av sikkerhet.

NETT-TV: Det er strenge regler for salg og bruk av fyrverkeri. Det kan kun selges i dagene før nyttårsaften, og skytes opp på selve nyttårskvelden.

– Det er alltid fare for brann og skader når vanlige folk fyrer opp fyrverkeri. Det beste er når profesjonelle pyroteknikere tar seg av oppskyting, sier branninspektør Jon Torgeir Roland ved Kristiansand brann- og redningsetat.

Råd fra brannvesenet til de som skal fyre opp fyrverkeri:

  • Les bruksanvisningen på det du har kjøpt nøye
  • Sørg for at den som skal fyre opp fyrverkeriet er edru
  • Tenk på vær og vind
  • Sett fyrverkeriet på stødig grunn, slik at det ikke kan velte
  • Hold god avstand til det som fyres opp
  • Bruk beskyttelsesbriller
Fyrverkeri selges i Sørlandsparken i Kristiansand

Fyrverkeri selges blant annet her i Sørlandsparken i Kristiansand.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Flest øyeskader

Branner, materielle skader og øvrige personskader har gått kraftig ned siden forbudet mot styrepinneraketter ble innført i 2008. Alvorlige øyeskader ligger på samme nivå som tidligere. I forbindelse med nyttårsaften i fjor ble det registrert 15 alvorlige og moderate øyeskader i Norge. Ni av dem var tilskuere, mens fire var personer som tente på fyrverkeriet. De to siste har man ikke opplysninger om.

Bruk beskyttelsesbriller

Bruk beskyttelsesbriller, er oppfordringen på et utsalgssted. DSB sier man like gjerne kan ta på seg solbriller for å beskytte øynene.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Det viser at man er like utsatt når man bare står og ser på, varsler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og anmoder folk om å bruke briller. Uansett!

– Det trenger ikke være beskyttelsesbriller, vanlige solbriller gjør stort sett samme nytten, sier Torild Tandberg, avdelingsdirektør i DSB, til NTB.

Nesten alle de alvorlige øyeskadene i fjor kom etter bruk av effektbatteri, som er blitt svært populære. De plassers på bakken og antennes bare én gang.

Ulykkene skyldtes at batteriet veltet, at fyrverkeriet gikk av umiddelbart eller at det ikke gikk av for så å smelle når personene gikk for å sjekke etterpå.

Det har vært en rolig start på årets fyrverkerisalg på utsalget ved Sørlandssenteret i Kristiansand.

– Vi har hatt en dag mer å selge på enn i fjor, så folk sprer handlingen litt, sier Henrik Vilhelmsen.

– Flere og flere vil ha ett stort batteri som de skyter opp akkurat klokken tolv. Dette skal ha flotte effekter som gir gode lys og høye smell: Slik at man kan nyte det selv om sikten er noe dårlig, sier han.

NETT-TV: Ingen ekstra bemanning nyttårsaften

Om beredskapen i Kristiansand brannvesen på nyttårsaften. Råd om sikkerhet ved oppskyting av fyrverkeri.

NETT-TV: På brannstasjonen i Kristiansand har de normal bemanning – også på årets siste dag.

Høye bøter for ulovlig oppskyting

Hvis man ikke har søkt spesifikt om lov er det i Kristiansand by bare mellom klokken 18 på nyttårsaften til klokken 02 natt til første nyttårsdag at fyrverkeri er tillatt. Andre steder er det andre regler, men de er stort sett like i sørlandskommunene.

I Oslo kan de som ikke følger reglene kan vente seg bot på 6000 kroner. Mens i aust- og Vest-Agder politidistrikt kan de som bryter reglene vente seg bøter fra kroner 5000 og oppover.

– Dersom man sender fyrverkeri mot folk eller annet som er til fare for andre, stiger beløpet betraktelig, sier ordenssjef Dag Tallaksen i Agder politidistrikt.