NRK Meny
Normal

– Flere prøvde å drive ut ånder

Det var to andre åndeutdrivere, som også prøvde å bli kvitt uforklarlige hendelser ved en institusjon i Arendal. Det sier åndeutdriver Bent Egil Albrechtsen. Nå ber kommunen Fylkesmannen om full gransking.

Bent Egil Albrechtsen

– Jeg var ikke alene om å prøve å bli kvitt åndene, sier Bent Egil Albrechtsen.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Torsdag var det oppklaringsmøte i Arendal om saken ved den kommunale institusjonen Madshaven.

For to uker siden ble det kjent at Bent Egil Albrechtsen ble tilkalt for å drive ut ånder som plaget de ansatte.

Dette vakte stor oppsikt, og havnet også i Stortingets spørretime. Kommunen ble kritisert for å holde tilbake opplysninger.

Blir tilsynssak

Møte i komite for helse og omsorg

Under et møte i komite for helse- og omsorg ble det understreket av ingen beboere har møtt åndsutdriver Bent Egil Albrechtsen da han var på senteret for å drive ut klebeånder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Madshaven bo- og dagtilbud

Madshaven bo- og dagtilbud på Asdal i Arendal.

Foto: Leif Dalen / NRK

Torsdag forklarte kommunens administrative ledelse hva som hadde skjedd for politikerne i helse- og omsorgskomiteen. Det skulle være full åpenhet, men at to andre åndeutdrivere skal ha vært inne i bildet kom ikke fram.

– Jeg har blitt fortalt at det har vært to damer der. De hadde gitt opp, fordi det var for sterke krefter, sier klarsynte Albrechtsen til NRK.no.

Kommunalsjef for helse- og levekår i Arendal kommune, Torill Skår, vil hverken bekrefte eller avkrefte at det har vært flere klarsynte inne på institusjonen.

– Etter orienteringen torsdag har det fremkommet ytterligere opplysninger. Vi har derfor bedt Fylkesmannen åpne tilsynssak, sier Skår.

Hun gjør det klart saken ikke vil bli kommentert nærmere, og hun vil ikke si noe om hva slags opplysninger de har fått eller hvor de kommer fra.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Kommuneledelsen i Arendal beklager sterkt en ånderensning ved et kommunalt senter. I dag var det oppvaskmøte hos politikerne. 
Kommuneledelsen i Arendal beklager sterkt at en avdelingsleder brukte en åndeutdriver for å få bukt med uforståelige hendelser ved Madshavnen bo- og dagtilbud.
I dag ble politikerne informert om saken og kommunen avviser at beboerne skal ha blitt berørt av hendelsene.

Se reportasje: Torill Skår, kommunalsjef for helse og levekår beklager bruken av åndsutdriver.

Klarte ikke å drive ut åndene

Problemet er ifølge Albrechtsen at det er for mange ånder og for sterke krefter ved institusjonen for funksjonshemmede.

– Jeg merket med en gang jeg kom på innsiden av døra at det var en veldig tung stemning i bygget, og ekstremt mye åndelig aktivitet, sier han.

I det første møtet med ledelsen ved institusjonen fikk han opplyst at to kvinnelige åndeutdrivere hadde prøvd seg uten å lykkes, og at han derfor ble tilkalt.

– De hadde gitt opp, fordi det var for sterke krefter, sier Albrechtsen.

De ansatte hadde sett at ting flyttet på seg. Lyset ble slått av og på. TV-er slo seg av og på og skiftet kanal av seg selv.

Uforklarlige hendelser hadde pågått i flere måneder. Ansatte skal også ha sett munkelignende skikkelser.

Kommunens eiendomsavdeling undersøkte det elektriske anlegget etter meldinger om flere apparater som slo seg av og på, samt endret temperatur i et svømmebasseng.

Satte åndene på vent

Albrechtsen forklarer videre at det var så mange ånder i bygget, at han måtte gå for en annen taktikk enn han pleier. Han kartla hele bygget og tok fatt på de stedene der det var flest hendelser.

– Siden det var så mye, ble det en annen måte å jobbe på en ved en vanlig husrens.

– Jeg måtte sette de et sted på vent. Når det er så mange, kan jeg ikke ta en og en og sende helt over, forklarer han.

Da bruken av åndeutdriveren ble kjent gjennom et oppslag i Agderposten, ble det bråstopp.

– Jobben ble avsluttet halvveis. Jeg så ikke noen annen utvei for å ikke å skape kaos i åndeverden, enn å sette de tilbake slik det var i utgangspunktet. Jeg mener også det var riktig når situasjonen ble som den ble, sier Albrechtsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grete Nærbøe enhetsleder helse og omsorg Arendal

Enhetsleder Grete Nærbøe orienterte politikerne om åndesaken.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Fikk beskjed om å avslutte

Han er oppgitt over at han ikke fikk jobbe ferdig og løse problemene. Han advarer mot at dette ikke vil gi seg.

– Rundt halvparten av de ansatte har klebeånder på seg. Belastningen blir større med årene, fordi kroppen ikke klarer å kjempe mot kreftene. At det har vært tungt å jobbe der er det ikke tvil om, sier han og viser til at mange ansatte var redde for å jobbe om nettene.

– Hva tenker du om oppstyret rundt saken?

– Jeg synes de ansatte gjorde helt riktig. Det er så ekstremt der at noe måtte gjøres. Det går på energien til de ansatte.

Kommunen har nå leid inn et rådgivningsfirma til å vurdere hva som bør gjøres ved institusjonen.

Bent Egil Albrechtsen mener de ansatte bør slå seg sammen og stille krav til ledelsen om å få rettighetene sine ivaretatt. Ifølge Albrechtsen er det er alle typer ånder i bygget, som har tiltrukket seg åndelig aktivitet fra omgivelsene.

Nye tiltak

Pårørende til brukere av institusjonen skal orienteres om saken mandag. Kommunen har beklaget at de pårørende ikke ble orientert om bruken av Albrechtsen før det stod i avisen.

– Pårørende burde selvfølgelig ha fått informasjon om dette tidligere, sa enhetsleder Grete Nærbøe ved Madshaven til politikerne i dag.

Det etableres også et lokalt brukerutvalg for Madshaven. De ansatte må på kurs for å øke kompetansen rundt etiske retningslinjer og lovverk.

Kommunalsjef for helse- og levekår i Arendal kommune, Torill Skår er svært klar på at bruken av Albrechtsen er beklagelig.

– Det er fullstendig uakseptabelt. Dette kan vi ikke stå inne for. Dette var ikke klarert med oss. Vi beklager at han ble engasjert. At oppdraget ble avsluttet umiddelbart sier vel alt.

– Men hva med problemet dette startet med, er det løst?

– Jeg har ikke spurt om det de siste dagene. Om det viser seg at vi fortsatt har elektriske apparater som slår seg av og på, så bruker vi våre vaktmestere, som igjen må gå inn og se på hva dette skyldes, sier Skår.

Klebeånder - intervju med av Bent Egil Albrechtsen fra Arendal, i NRK Ukeslutt lørdag 29.november 2014.

Hør intervjuet med Bent Egil Albrechtsen i Ukeslutt på NRK P1.