Normal

– Fagfolk viktigere enn plassering

Det spiller liten rolle hvor overgrepsmottaket på Sørlandet er plassert, mener lederen ved legevakta i Kristiansand, Rolf Jarnes.

Legevakt

I dag er overgrepsmottakene på Sørlandet en oppgave for legevaktene.

Foto: Grafikk: Kari Løberg Skår / NRK

I dag er overgrepsmottakene på Sørlandet en oppgave som er overlatt til kommunale legevakter, men skal bli en oppgave for sykehusene fra nyttår.

Rolf Jarnes

Rolf Jarnes er lederen ved legevakta i Kristiansand.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Politikere øst i Agder er redde for at tilbudet skal forsvinne fra Arendal, men Jarnes mener plasseringa ikke er viktig.

– Jeg tror ikke man skal være så redd for hvor det samles. Det viktigste er at man har gode fagfolk som kan dette. Det er en vanskelig rettsmedisinsk undersøkelse som du må kunne og ha i fingrene, sier Jarnes.

Må ha trening

De siste 13 årene har man i snitt årlig undersøkt rett i overkant av 30 personer i Kristiansand og i overkant av 20 i Arendal. Det er ikke mange, dersom man skal ha fagfolk som er flinke på denne undersøkelsen, ifølge Jarnes.

– Med 60–70 tilfeller til sammen, og med åtte til ti personer som skal kunne det, så er det ikke mange på hver. I dag er det sånn at man ringer inn leger som kan det når det kommer folk som skal undersøkes etter overgrep.

– Ventetida på folk som kan dette er lenger enn reisetida mellom Arendal og Kristiansand, sier Jarnes.