NRK Meny
Normal

Ba statsministeren om bedre konkurransevilkår

Skipsverftet Simek i Flekkefjord ba om bedre konkurransevilkår mot utenlandske verft under statsministerens besøk mandag.

Erna Solberg og Øyvind Iversen

Mandag besøkte statsminister Erna Solberg skipsverftet Simek i Flekkefjord. Her er hun sammen med administrerende direktør i Simek, Øyvind Iversen.

Foto: Lars Eie / NRK

Simek er en av mange bedrifter som har erfart at markedet er tøft for tiden. Da bedriften ble ferdig med å bygge et supplyskip i mars i år, ble 130 ansatte sagt opp.

Selv om bedriften fikk et nytt oppdrag i mai, og i den forbindelse kunne ta inn 100 ansatte igjen, er ikke utfordringene over.

– Det kan bli litt urolige tider fremover. Det er nok slik situasjonen er for verftsindustrien i Norge, sa statsminister Erna Solberg til NRK under mandagens besøk på Simek i Flekkefjord.

Bedriftsleder med konkrete ønsker

Under besøket kom administrerende direktør i Simek, Øyvind Iversen, med helt konkrete ønsker til statsministeren.

Han ønsker blant annet at norske redere via statlige kanaler skal få lengre nedbetalingstid på lån, dersom de bygger skip i Norge.

Iversen mener det vil gagne bedrifter som Simek.

– Det vil gi oss en fordel mot konkurrenter fra utlandet, sier han.

Ifølge Iversen er dagens regelverk myntet på eksport. Han mener imidlertid at ordningen i større grad burde vært åpnet for norske rederi, som han mener nå heller velger å bygge i utlandet.

Statsminister Erna Solberg besøker Simek

Statsminister Erna Solberg på besøk hos Simek i Flekkefjord.

Foto: Lars Eie / NRK

– Et stort spørsmål

Ifølge statsminister Erna Solberg er dette et stort spørsmål.

– Dette er et spørsmål knyttet til subsidier og hjemlandsproduksjon, som egentlig ikke er godkjent innenfor dagens regelverk internasjonalt, sier hun.

Iversen mener likevel det burde gå an å gjøre noe med dette.

Under sitt besøk, benyttet statsministeren også anledningen til å skryte av Flekkefjordsbedriften.

– Det er spennende å se en bedrift som har snudd seg rundt og funnet tilbake til gamle markeder og fått oppdrag, sier hun

Oppdraget bedriften fikk i mai, går ut på å bygge ferdig en fiskebåt. Det vil sikre arbeid i seks måneder framover. I alt vil det være behov for til sammen 200 mann.

Besøket på Simek i Flekkefjord er en del av statsministerens reise rundt om i landet, der hun skal besøke deler av landet som er hardest rammet av arbeidsledighet.