NRK Meny
Normal

– Et storfylke er veldig bekymringsfullt

Vestlandsfylket med over én million innbyggere bekymrer Arbeiderpartiets Randi Øverland. Hun frykter at et Agder-fylke blir altfor lite i forhold.

Randi Øverland
Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg synes det er veldig bekymringsfullt. Dersom det blir så stor forskjell, blir det stor forskjell på maktfordelingen og hvilken tyngde du har når vi skal prøve å få frem saker sentralt, sier Randi Øverland (Ap).

Torsdag skrev Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane under på en intensjonsavtale om sammenslåing til et stort fylke. Dersom de slår seg sammen vil det nye fylket ha over 1,1 millioner innbyggere. Ett sammenslått Agder vil ha i underkant av 300 000 innbyggere.

– Kommer du med 1,1 millioner innbyggere kontra en liten region med 300 000 er det en veldig stor forskjell, sier hun.

Fylkestinget i Vest-Agder har vedtatt å forhandle med Aust-Agder om en sammenslåing. De har også vedtatt at de skal holde samtaler med Rogaland.

Senere denne måneden skal fylkespolitikerne i Agder-fylkene møte politikerne i Rogaland.

– Det kommer til å bli veldig interessant, sier Øverland.

Kart over vestlandsregionen

Slik kan det nye vestlandsfylket bli seende ut.

Foto: Marie Stafsnes Osland / NRK

Endrer ingenting

Terje Damman

Fylkesordfører i Vest-Agder, Terje Damman.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Fylkesordføreren i Vest-Agder, Terje Damman (H), ser fremdeles mot Rogaland.

– Det er jo dette vi har vært klar over at det har vært arbeidet med på Vestlandet. Så det er sånt sett ikke noe nytt at dette kommer nå. For oss per nå føler jeg ikke at dette endrer noe.

Fylkesordfører i Aust-Agder, Tellef Inge Mørland (Ap), sier at til tross for at Agder-fylkene risikerer å bli små i forhold til kjempen på Vestlandet, er det fortsatt ikke aktuelt å slå seg sammen med naboen Telemark.

Tellef Inge Mørland

Fylkesordfører i Aust-Agder, Tellef Inge Mørland.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det er for øyeblikket ikke noe alternativ. Vi har vært i møte med Telemark, men de har avslått og da må vi respektere det.

Mørland påpeker at intensjonsavtalen ikke garanterer at det nye Vestlandet blir noe av.

– Det gjenstår jo å se om de faktisk ender opp med det.

Holder døren på gløtt for Agder-fylkene

Solveig Ege Tengesdal (KrF), fylkesordfører i Rogaland legger ikke muligheten for sammenslåing med fylkene i sør død, til tross for at hun i dag var med på å signere intensjonsavtalen.

– Nei, det er ikke dødt. Nå er det en intensjonsplan vi har inngått i dag og det forutsetter en godkjennelse i fylkestingene, og det skal til behandling i oktober.

Tengesdal ser frem til avtalen med Agder-fylkene mot slutten av september.

– Det ligger ikke noe i dette som ekskluderer mulighetene for òg å tenke Rogaland og Agder, men det vil videre samtaler avklare. Det er også et alternativ at Rogaland fortsetter som én region, hvis en tar utgangspunkt i det antall regioner som er lagt opp fra sentralt hold.