– Et litt frodig språk er tvert imot en fordel

Aps gruppeleder i Valle, Steinar Kyrvestad mener det er helt på jordet av kulturlederen å ville innføre etiske retningslinjer for hvordan politikerne bør oppføre seg. Han mener et frodig språk i kommunestyret er en fordel.

KYRVESTAD

– Jeg har aldri hørt noen ukvemsord, og det har aldri vært personangrep i kommunestyret, sier Aps gruppeleder i Valle, Steinar Kyrvestad. Han mener kulturleder Torunn Charlotte Lund bommer totalt når hun kritiserer hvordan politikere «høvler over» både administrasjon og privatpersoner.

Foto: ODD RØMTELAND / NRK

– I frikirka lærte jeg som liten at man skulle si tingene som de var. Vi er individer, og ikke alle må snakke som en byråkrat, sier Aps gruppeleder Steinar Kyrvestad i Valle.

I dag brakte NRK saken om at kulturleder Torunn Charlotte Lund mener det hersker en ukultur i kommunestyret, og at slengbemerkningene er svært belastende.

Det hele toppet seg under møtet der det planlagte kulturhuset ble nedstemt av blant annet Ap. Der falt det uttalelser som Lund nå har brakt inn for kommunens arbeidsmiljøutvalg.

Lund

– Saken om kulturhuset har absolutt ingenting å gjøre med dette, sier kulturleder i Valle, Torunn Charlotte Lund. Hun sier det er en stor belastning å ta opp en sånn sak i et lite miljø.

Foto: ODD RØMTELAND / NRK

– Det var bare dråpen. Flere av politikerne skjeller ut både administrasjonen, næringsdrivende og privatpersoner. Vi kan ikke ha det sånn lenger, sier Lund.

Hun er bare skuffa fordi det ikke ble noe sentrumsbygg

Steinar Kyrvestad, gruppeleder Ap

Kulturleder Torunn Charlotte Lund mener det i mange år har vært fritt frem for å buse ut, og har nå selv vurdert å bytte jobb.

– Hun er skuffa fordi det ikke ble kulturhus

Steinar Kyrvestad mener det er helt feil at det i mange år har kommet for bryske bemerkninger i kommunestyret. Han mener grunnen til at Lund tar dette opp, er at hun er skuffa.

– Det er fordi det ikke ble noe av sentrumsbygget. Flertallet sa nei, og jeg oppfatter dette som en omkamp fra administrasjonen. De er skuffa. Det var et prestisjeprosjekt, sier Kyrvestad.

– Så du har aldri reagert på noe som har blitt sagt i Valle kommunestyre?

– Nei. Det eneste jeg reagerer på er når Sp-folkene sitter og hvisker om at jeg har holdt på for lenge på talerstolen. Da burde de blitt klubba for dårlig oppførsel.

– Men du har ikke reagert på ordbruk?

– Nei. Et litt frodig språk er tvert imot en fordel.

– Skulle jeg utsette meg for dette for en enkelt sak?

– Bare å påstå at dette er på grunn av kulturhuset, bekrefter hele poenget. Skulle jeg utsette meg for noe sånt på grunn av en sak jeg i min jobb var pålagt å utrede, spør Lund.

Å vri fokuset mot at dette gjelder kulturhuset, bekrefter bare at det jeg tar opp er et stort problem

Torunn Charlotte Lund, kulturleder i Valle

Hun mener Kyrvestad nå prøver å flytte fokus fra en ukultur, til at det handler om en enkeltsak.

– Det er en helt utidig påstand. Denne ukulturen har pågått i årevis, sier Lund.

– Saken om kulturhuset har absolutt ingenting å gjøre med dette, sier hun.

Bare menn som buser ut

– Det er mennene i kommunestyret som kommer med disse kraftsalvene som mange reagerer på, sier Lund.

Kyrvestad tar påstanden med knusende ro:

– Jeg klarer rett og slett ikke å forholde meg til dette. Kritikken er for generell.

Stor belastning i lite samfunn

– Det er veldig belastende i et lite samfunn å gå ut slik jeg gjør nå, men jeg føler jeg gjør det rette, sier Lund.

Hvordan har reaksjonene vært?

– Jeg har fått mye støtte i dag, og at dette er noe folk ønsker blir tatt tak i. Det er ikke bare oss kommuneansatte som må tåle ukvemsord. Det er private også, sier Lund.

– Jeg jobber med barn og ungdom, og det er mye fokus på mobbing. Jeg føler dette er viktig å ta tak i med tanke på den oppvoksende generasjonen.

Vil ha etiske retningslinjer

Lund mener det er umulig for folk å jobbe under slike forhold som råder i Valle. Hun vil at det innføres etiske retningslinjer for hvordan politikerne kan opptre.

Det er Kyrvestad helt uenig i:

– Nå skal altså Lund stoppe det politiske ordskiftet ved å innføre etiske retningslinjer?

– Så du mener det er unødvendig?

– Vi er norske borgere som er oppdradd til å være høflige og formelle, og det er vi i Valle kommunestyre, sier Kyrvestad.

Ap i møte med ordføreren i kveld

MYRUM

– Jeg har fått tilbakemeldinger fra folk som har hørt kommunestyremøtene på radio, og som synes tona er for hard. Og det er uheldig, sier ordfører i Valle, Tarald Myrum.

Foto: ODD RØMTELAND / NRK

– Jeg har hatt en holdning om å ha det høyt under taket. I nitti prosent av tilfellene har det gått greit, men vi har også hatt tilfeller der man har nærmet seg grensa for hva som er akseptabelt, sier Myrum.

På bakgrunn av saken som er sendt arbeidsmiljøutvalget, skal ordføreren har møte med Arbeiderpartiet i kveld.

Myrum sier det er uheldig at ansatte i kommuneadministrasjonen føler seg trakassert av politikere:

– Det er et problem, og det er uheldig. For å få et best mulig resultat i politikken bør man ha ei god og respektfull tone.

– Er det et spesielt temperament i Valle?

– Nei, jeg tror ikke det, men av og til kan det jo komme noen litt uprofesjonelle utsagn. Og så har jeg kanskje vært litt for løs på klubba.

Kommunestyremøtene kringkastes direkte på Valle Radio, og Myrum sier han har fått tilbakemeldinger fra lyttere som mener det er for drøyt:

– Og det er uheldig.