Normal

Brannfakkel om sykefravær skaper storm

Stormberg-gründer Steinar J. Olsen sier på bloggen sin at det er betenkelig å være hjemme fra jobb med feber, influensa og lungebetennelse. Dette skaper stor debatt i norske medier i dag.

Stormberg-gründer Steinar J. Olsen

Stormberg-gründer Steinar J. Olsen.

Foto: Osigraf Reklamefoto

I bloggen som Stormberg-sjef Steinar J. Olsen driver tar han opp utfordringene med økende sykefravær på arbeidsplassen.

Det vekker stort engasjement og debatt på sosiale medier og i pressen i dag.

– Det er lov å gå på jobb

– I Stormberg har vi hatt en økning i sykefraværet det siste året, og vi ønsker å snu hver stein for å se hvordan vi kan komme inn i en positiv utvikling igjen, skriver han på bloggen.

– Hittil i år er sykefraværet i Stormberg Norge 6,2 prosent. I Stormberg Sverige er sykefraværet kun 2,7 prosent. Det norske fraværet er altså mer en dobbelt så høyt som vårt svenske sykefravær. Jeg tror ikke nordmenn er dobbelt så syke som svensker. Vi må finne andre svar på det høye sykefraværet, og vi må våge å forsøke ut nye løsninger, fortsetter han.

I videoen sier han blant annet at han mener det er betenkelig å være hjemme «fordi man har influensa, feber, vondt i hodet eller har en lungebetennelse eller bihulebetennelse», og at det viktige er å avgjøre hvor syk en føler seg før man finner ut om man kan jobbe. Han legger vekt på at det er lov å gå på jobb når man er syk, og det er lov å være hjemme.

Laster Twitter-innhold

– Uheldig med eksemplene

Styreleder i Norsk forening for allmennmedisin sier til Dagbladet at Olsen har noen gode poenger, men at han kanskje er litt uheldig med eksemplene sine.

– Han nevner lungebetennelse og bihulebetennelse i samme åndedrag. Det er to ganske forskjellige ting, og generelt er det mye enklere å jobbe selv om en har bihulebetennelse. Han nevner også influensa. Han tenker nok, som mange andre, egentlig på forkjølelse. Selv de tøffeste kan bli ordentlig slått ut hvis de får influensa. Det er noe helt annet enn en forkjølelse. Folk flest har bare influensa en gang hvert tiende år, sier Hermansen til Dagbladet.

Hun legger til at hun skjønner at influensa- og lungebetennelse-eksemplene ikke er Olsens hovedpoenger.

Vidar Kvalshaug skriver på Twitter at han tror det er Olsens «klønete ordbruk» som lager stort rundt utspillet til Stormberg-gründeren. Han trekker frem bruken av order «betenkelig».

Olsen skriver selv på Twitter at han «vet det ikke er populært å si, men jeg tror ikke influensa er dobbel så smittsom i Norge som i Sverige».

Siri Mathiesen

NHO-direktør Siri Mathiesen holdt på å sette teen i halsen da hun så Olsens utspill i dag tidlig. NHO-direktør Siri Mathiesen mener folk skal holde seg hjemme fra jobb når de har lungebetennelse eller influensa.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Satte teen i halsen

NHO-leder Siri Mathisen sier til Fædrelandsvennen at hun satte teen litt i halsen da hun åpnet Dagens Næringsliv og leste at Steinar J. Olsen sa at det var betenkelig å holde seg hjemme fra jobb på grunn av influensa, feber, vondt i hodet, lungebetennelse eller bihulebetennelse.

– Det er kraftig kost. Det er veldig spesielt at han nevner lungebetennelse og influensa. Det er jo veldig smittsomt. Er du syk med disse tingene, så skal du ikke på jobb, sier NHO-direktøren til avisen.

– Det er sykt å be syke jobbe

Også LO-lederen er uenig i innlegget til Olsen. Hun sier til VG at hun ikke synes det er riktig å be syke jobbe.

– Jeg synes det er sykt å be syke jobbe, slik Stormberg-sjef Olsen i realiteten gjør. Det er så feil signaler som det kan få blitt. Han bidrar til å spre sykdom og ikke minst frykt blant sine egne ansatte, sier LO-leder Gerd Kristiansen til VG.

– Jeg er enig med Olsen i at man må kjenne etter om man skal gå på jobb. Men først signaliserer han at folk bør gå på jobb når de er syke. Så sier han at det er opp til den enkelte. Det er et utilbørlig press på egne ansatte, sier hun.

LO-lederen anbefaler han i stedet å jobbe via avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).

Elefanten i rommet

Gunnar Stavrum skriver i Nettavisen at Stormberg-gründer Steinar J. Olsen snakker om elefanten i rommet; nemlig at å være hjemme fra jobb fordi man føler seg litt uvel, er betenkelig.

Han mener fravær handler ikke bare om sykdom, men også om egne og omgivelsenes holdninger. Stavrum skriver at slik han forstår Olsens innlegg er meningen helt klar: Å føle seg litt utenfor, er ikke en god grunn for å holde seg hjemme.

Laster Twitter-innhold

– Mageplask

Mens Dagens Næringslivs kommentator Eva Grinde kaller utspillet til Olsen for et «Mageplask fra pidestallen». Hun skriver at «om det er sånn at Stormberg har et skulkeproblem, så er neppe en generell mistenkeliggjøring av samtlige ansatte måten sjefen bør angripe problemet på».

Samtidig mener hun det er legitimt og forståelig at en sjef er bekymret over økende sykefravær og at det heller ikke bør være tabu å snakke om at høyt sykefravær har konsekvenser.

– Olsen har flere gode poenger, for eksempel at det kan være bedre for helsen å komme på jobb og gjøre det man får til, enn å legge seg ned hvis man er litt deprimert en dag. Det er også et tankekors at en avdeling i Sverige har mye lavere fravær enn Norge, og at folk synes å ha ulik terskel for når de føler seg for dårlig til å gå på jobb, skriver Grinde.

– Ikke ha dårlig samvittighet

Det er Dagens Næringsliv som har videobloggen til Steinar J. Olsen som toppoppslag i dag.

Til avisen sier Olsen selv at han selvsagt mener at dersom folk føler seg så syke at de må bli hjemme, så skal de ikke ha dårlig samvittighet for å gå på jobb.

– Noe av det jeg snakker om i videoen, er nettopp at den enkelte medarbeider selv skal vurdere om en forkjølelse, hodeverk eller lungebetennelse skal føre til fravær eller ikke. Det er lov å gå på jobb når man er syk, og det er lov å være hjemme, presiserer han.

Han sier at de Stormberg-ansatte i stor grad har reagert positiv på videoen.

– Noen er uenig i enkelttiltak, og det er sunt og naturlig i en så stor organisasjon, men vi er enige om at det er viktig for alle at sykefraværet redusere, sier han.