– En skremmende utglidning på sjøen

Utviklingen blant båtfolk og vannscooterbrukere til sjøs går helt feil vei, mener lederen av Stortingets familie- og kulturkomitè.

Uenige om vannscootere

Hør debatten mellom Kari Henriksen (Ap) og Svein Harberg (H) om vannscootere.

– Det er en utglidning i forhold til ferdsel på sjøen som er ganske skremmende, og som jeg synes vi skal ta på alvor, sier Svein Harberg til NRK.

Svein Harberg

Svein Harberg (H) gleder seg til nye regler for vannscootere.

Foto: NRK
Kari Henriksen abortdebatt

Kari Henriksen (Ap) mener regjeringen somler med evalueringen av vannscooter-reglene.

Foto: NRK

Han sitter på Stortinget for Høyre i Aust-Agder, og er også leder av familie- og kulturkomitèen der.

Uttalelsen kom i en debatt i NRK med Arbeiderpartiets Kari Henriksen om regler for vannscootere mandag.

Harberg får støtte av sin motdebattant, som til vanlig sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet i Vest-Agder.

– Jeg er helt enig. Vi har vært mye på sjøen i sommer, og det er ingen lenger som vet hva fem knop er. Det er en utfordring, sier Henriksen til NRK.

Skal endre reglene

Debatten rundt vannscootere har rast på ny denne sommeren. Politiet har fått mange klager fra folk som plages av støy og uvettig kjøring, og det ett år før det blir lovlig å kjøre vannscooter på lik linje med andre fritidsbåter.

For eksempel bekreftet politistasjonssjefen i Arendal overfor NRK tidligere i sommer, at de har fått flere klager på vannscootere som kjører fort i trange farvann, og dessuten klager på støy.

Tidligere politimester Rune Bård Hansen har anmeldt to tilfeller av ulovlig vannscooterkjøring.

Se video fra da politiet aksjonerte mot vannscootere i sommer.

Forbudet mot bruk av vannscootere ble opphevet i 2013, og erstattet med et regelverk der bruk av vannscootere er tillatt så lenge man holder seg minst 400 meter fra land til havs, og minst 500 meter fra land i ferskvann.

Nå mener Kari Henriksen at regjeringen må få fortgang i å gjøre reglene enklere.

– Jeg håper evalueringen de nå gjør, tar hensyn til alle. Regelverket må være enkelt å forstå, og det var enklere regler for vannscootere før denne regjeringen tok over.

Håper på fortgang

Harberg sier han håper på fortgang i evalueringen av reglene som ble iverksatt for et år siden, og innrømmer at reglene for vannscootere i dag ikke fungerer godt nok.

– Det er et regelverk som er så rigid at ingen forholder seg til det, sier Harberg, som lengter etter felles regler for vannscootere og andre fritidsbåter.

– Jeg har vært mye på sjøen i sommer, og både vannscooterbrukere og båtførere slurver med reglene, sier stortingsmannen fra Høyre, som mener at farten er et større problem enn støyen når det gjelder vannscootere.