– En lettelse for familien

Advokat Hans Marius Graasvold som har representert Tjostolv Moland, har inntrykk av at Utenriksdepartementets (UD) arbeid med å få båren hjem har gått raskt og greit.

Advokat Hans Marius Graasvold

Advokat Hans Marius Graasvold

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Advokaten forteller at båren kom hjem i dag, som resultat av et samarbeid mellom Utenriksdepartementet (UD) og kongolesiske myndigheter.

– Vi fikk vite for noen dager siden at alle papirene var i orden, også på kongolesisk side. Jeg har ikke detaljkunnskap om hva UD har måttet foreta seg, men mitt inntrykk er at papirarbeidet gikk relativt kjapt. Deretter regner jeg med at det også har vært et samarbeid mellom et begravelsesbyrå her hjemme og kongoleserne, sier Graasvold.

UD vil ikke kommentere saken utover å bekrefte at båren er kommet hjem til Vegårdshei. Ifølge Graasvold har saken tatt noe lengre tid fordi kongolesiske myndigheter skulle etterforske saken.

– Det er veldig fint for familien å få båren hjem nå. Grunnen til at dette tok litt lengre tid enn man først kunne håpe på, var at det skulle gjennomføres etterforskning. Deretter har ting gått relativt raskt, sier Graasvold.

Ifølge sogneprest i Vegårdshei, Elin Ann Øvensen, vil Molands begravelse finne sted tidligst tirsdag i neste uke.

Påvirker neppe situasjonen til Joshua French

Advokat Graasvold tror ikke situasjonen er endret for Joshua French, selv om han ser visse lyspunkt.

– Vi har opplevd en viss imøtekommenhet, i hvert fall hos enkelte personer, men det er et selvstendig stykke arbeid som skal gjøres i forhold til å få ham hjem, hvor vi må forholde oss til mange personer og instanser. Det er et arbeid som er langt fra avsluttet, sier Graasvold.