– En katastrofe for friidretten

Dersom det blir lagt kunstgress på Levermyr stadion i Grimstad kan Aust-Agder bli eneste fylke i landet uten et fullverdig friidrettsanlegg som kan arrangere mesterskap.

Tveitå

Olav Magne Tveitå er en av landets beste sprinttrenere. Han mener kunstgress på Levermyr ville vært en katastrofe.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Norges friidrettsforbund vil beholde naturgresset på Levermyr i Grimstad, men kommunen vurderer muligheten for å erstatte dagens gressmatte med kunstgress for at Jerv skal kunne møte kravene fra Norges Fotballforbund.

– Det er mange følelser omkring dette. Dette er et friidrettsanlegg som har vært for både friidretten og fotballen i lang tid. Jeg håper det ikke blir noen stor omfattende konflikt, sier stortingsrepresentant Svein Harberg (H).

Dersom det vedtas å anlegge kunstgress, vil Levermyr miste status som et fullverdig friidrettsanlegg.

Mister status som fullverdig friidrettsanlegg

– Det vil være en stor utfordring for friidretten i regionen dersom de velger en løsning som tar vekk fridrettens muligheter. Da må man se på om man skal oppgradere andre anlegg som friidrettsarena, sier Harberg.

Og en slik prosess er allerede igang i Evje og Hornnes, ifølge sprinttrener Olav Magne Tveitå i Otra Idrettslag. Et fullverdig idrettsanlegg vil stå klart til våren, men på grunn av tribunekapasitet vil anlegg foreløpig ikke kunne arrangere NM.

Levermyr stadion, Grimstad

Det er strid om gresset på Levermyr i Grimstad.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Anlegget vårt kan ikke sammenlignes. Grimstad arrangerer de beste friidrettsstevnene, og de er desidert best. Å få kunstgress ville vært en katastrofe for Levermyr og friidretten, sier den mangeårige sprinttreneren.

Ole Petter Sandvig i Friidrettsforbundet mener i likhet med Tveitå at anlegget i Evje og Hornnes ikke kan erstatte Levermyr stadion.

– Det stemmer at det blir et fullverdig friidrettsanlegg, men det er jo helt perifert med tanke på hvor befolkningen i Aust-Agder holder til, sier Sandvig.

Kan bli aktuelt med tilbakebetaling

Harberg håper det er mulig å unngå at Levermyr mister status som fullverdig friidrettsanlegg.

– Vi må vi håpe det finnes løsninger slik at alle kan drive med sine idretter fremover. Det er viktig å ha bredde i idrettstilbudet, og det bør vi også ha i egen region, slår han fast.

Svein Harberg

Svein Harberg (H) leder Stortingets familie- og kulturkomite.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ved endring til kunstgress kan tilbakebetaling av spillemidler bli aktuelt. I 2011 fikk Grimstad kommune 1,5 millioner kroner til friidrettsanlegget på Levermyr.

Problematikken skal behandles i kommunestyret i Grimstad neste mandag.

– Friidrettens innspill må tas med i vurderingene, sier Høyres gruppeleder i Grimstad, Trond Bognø.