NRK Meny
Normal

– En digital motorvei fra Sørlandet til Europa

Tirsdag ble det presentert planer om et gigantisk datalager i Vennesla kommune. Dette er planer IT-bransjen på Sørlandet ønsker varmt velkommen.

Skisser fra Bulk eiendom hus

Slik ser de første skissene for datalageret i Vennesla ut.

Foto: Skisser fra Bulk eiendom

Planene om et datalagringssenter innebærer investeringer på mellom fem og ti milliarder kroner.

It-klynga Digin, som består av 67 virksomheter og har 1150 ansatte på Sørlandet, tror dette kan gjøre landsdelen meget attraktiv.

John Lennart Krohn

Styreleder John Lennart Krohn i Digin.

Foto: Digin

– Utbyggingen av it-infrastruktur er en enormt viktig satsing som legger grunnlaget for veksten som kommer innen digitale løsninger og tjenester, sier styreleder John Lennart Krohn i Digin.

Store ringvirkninger

Krohn legger ingenting imellom da han beskriver hva det nye datalageret kan bety for landsdelen.

– Ringvirkningene av et nytt datasenter vil være betydelige og viktige for å videreutvikle en allerede attraktiv it-region.

Han sier Sørlandet allerede er i tet når det gjelder datasikkerhet i landet.

– Sørlandet har noen av landets fremste selskaper på datasikkerhet. I kombinasjon med sterkere infrastruktur og et nytt datasenter, gir dette unike muligheter for videre vekst, sier Krohn.

Over landegrenser

Anne Torunn Hvideberg i IT-klynka Digin Anne Torunn Hvideberg i IT-klynka Digin

Prosjektleder Anne Torunn Hvideberg i it-klynka Digin.

Foto: Kjell Inge Søreide / Kjell Inge Søreide

Prosjektleder Anne Torunn Hvideberg i Digin forklarer at det ikke bare er på landsbasis et datalager vil være attraktivt.

– Etablering av en digital motorvei fra Sørlandet til kontinentet er absolutt et steg i riktig retning og gir muligheter for nye aktører på Sørlandet, og ikke minst for allerede etablerte selskaper i regionen, sier prosjektleder Hvideberg.

Krohn vet fremdeles ikke hva slags data som vil kunne bli lagret i Vennesla.

– Det vi vet er at det er en stor internasjonal aktør inne i bilde som kjøper, men det er ingen tvil om at det er et stadig økende behov for å kunne lagre data.

Skisser fra Bulk eiendom

Miljøvennlig

Krohn forklarer at de en stund har visst at det har vært noe på gang.

– Dette er ikke bare mange arbeidsplasser, men det er en stor miljøaktivitet som vanligvis drives på kullkraft og diesel i Europa. Her har vi en unik mulighet til å drive med kortreist grønn energi på grunn av vannkraftverket like ved.

Krohn etterlyser også i forbindelse med disse planene at det legges en fiberkabel over Skagerrak, sammen med den planlagte kraftkabelen fra Flekkefjord til kontinentet.

NETT-TV: Vennesla-ordfører om datalager i kommunen.

Ordfører Thorild Bransdal