– En dårlig start for Harald Furre

Valg-kommentatorer er overrasket over at de borgerlige i Kristiansand ikke gjorde et bedre valg. Det gir Harald Furre en kraftig motbakke.

Politisk redaktør i Fædrelandsvennen Vidar Udjus og tidligere redaktør i Agderposten Stein Gauslaa.

Se Vidar Udjus og Stein Gauslaa sine vurderinger etter valget.

Valglogo

– Ja, jeg er overrasket. Kristiansand er tradisjonelt en borgerlig bastion og nå var det såvidt båten bar, det sier Vidar Udjus, politisk kommentator i Fædrelandsvennen.

Ingen myk start

Så og si alle borgerlige partier gikk tilbake i Vest- Agder, mens Arbeiderpartiet gjorde et godt valg.

– På forhånd var et av spenningsmomentene hvem som ville bli størst i Kristiansand, Høyre eller Ap, men etterhvert var det ingen tvil. Det blir en dårlig start for byens nye ordfører, Harald Furre, sier Udjus.

Tirsdag morgen så det ut som om Høyre, Kristelig folkeparti, Fremskrittspartiet, og Pensjonistpartiet hadde flertall. Fintelling i Kristiansand viste imidlertid at KrF mister et mandag. Dermed har flertallskoalisjonen mistet sitt flertall. Samarbeidspartnerne har 26 representanter i bystyret som har 53 plasser.

Senterpartiet og Demokratene er invitert inn i forhandlingene.

– Frykter de at den politiske tyngden ikke er god nok?

– Harald Furre vil ha bredest mulig konstellasjon, mye likt det Erna Solberg gjør på nasjonalt plan. Når det gjelder Demokratene tror jeg ikke de vil være med i noe politisk plattform, de vil gjerne stå fritt, understreker Udjus.

Hva med Senterpartiet og Ole Magne Omdal, tidligere ordfører i Iveland, som nå er kommet inn i Kristiansandspolitikken?

– Ja, for Senterpartiet er det å gå fra totalt utenforskap til å bli en del av makten, sier Udjus.

Valgløftene må holdes i Aust

I Arendal forhandlet Arbeiderpartiet med KrF, Senterpartiet, SV og Pensjonistpartiet om makten, og Robert C. Nordli blir byens neste ordfører.

Stein Gauslaa er ikke overrasket.

Udjus og Gauslaa

Tidligere redaktør i Agderposten og politisk redaktør i Fædrelandsvennen var gjester i Sørlandssendingen for å kommentere valget.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Han sklir inn på Aps suksess på landsbasis og i mange kystbyer, men det har vært store påkjenninger på koalisjonen som har styrt Arendal den siste perioden så det var ikke helt uventet.

Gauslaa understreker at Ap gjorde et kjempevalg også i Aust-Agder. Nordli var høyt oppe med 37 prosent av stemmene i ryggen.

– Utfordringene står i kø for ham. Ap gjorde et brakvalg i Eydehavn som har kjempet for sin lille skole. Nå må Nordli vise at han holder løftet sitt om at de får beholde skolen, forklarer Gauslaa.

Tirsdag fortsetter forhandlingene med sikte på å lage en bred koalisjon der også Venstre og Miljøpartiet er med.