NRK Meny
Normal

Sørlandets næringslivhåp viste seg frem

Hundrevis av unge entrepenører viste frem sin ungdomsbedrift på Sørlandssenteret onsdag formiddag, og for mange har bedriften gitt liv til drømmen om å være selvstendig næringsdrivende en gang i fremtiden.

Byggeglede

Sander Abrahamsen (i midten) viser frem sin bedrift sammen med Jonathan Ghulami (t.v.) og Simon Gusevik.

Foto: Anders Holtet / NRK

– Det er ekstremt lærerikt. Vi får et unikt innblikk i hvordan arbeidslivet fungerer. Det er jo dette vi har lyst til å holde på med, sier Sander Abrahamsen (17).

Han var én av hundrevis av skoleelever fra Agder som var samlet på Sørlandssenteret onsdag formiddag for å vise frem sin ungdomsbedrift, og for å forhåpentligvis vinne premien som årets ungdomsbedrift.

Konkurransen endte til slutt med følgende resultat. I Aust-Agder gikk 1-2-3 Bygg UB fra Drottningborg videregående skole til topps, mens Gourmetkurva UB fra Vennesla videregående skole ble beste Ungdomsbedrift fra Vest-Agder.

Sammen med 13 medelever startet Abrahamsen en bedrift som tar på seg små og store byggeoppdrag. Det har endt med overskudd, og den unge entrepenøren sier de nå bruker ti timer av skolehverdagen hver uke på prosjektet.

– Drømmen er å leve av dette etterhvert, sier den unge entrepenøren.

Mange drømmer

Syr puter

Skjalg Fagerbakke (17) og Marthe Tuergrov (17) viser stolt frem noen av putene de har sydd før årets messe.

Foto: Anders Holtet / NRK

Han er likevel ikke den eneste som drømmer om å gjøre bedriften større i fremtiden. Skjalg Fagerbakke (17) og Marthe Tuergrov (17) har sammen startet Sam-Søm UB. En sybedrift som virkelig har gitt mersmak.

– Vi begynte med å sy barneforkler, men har nå begynt å sy det aller meste. Det er dette jeg vil drive med, så det er gøy, sier Fagerbakke.

I tillegg til årets ungdomsbedrift deles det også ut premier i 15 andre kategorier. Blant disse er årets forretningsplan som i år ble vunnet av Gourmetkurva UB fra Vennesla.

De har satset på kortreist, økologisk mat. De har åpenbart truffet en nerve hos sørlendingene.

– Det er tydelig at det er behov for denne typen mat hos sørlendinger. Mange vil bli sunnere nå for tiden, sier Kevin Kirkevik og Andreas Vågeng fra bedriften.

– Knytter kontakter

Aleksander Lien

Aleksander Lien mener det er viktig å gjøre overgangen fra skole til arbeidsliv mer sømløs.

Foto: Anders Holtet / NRK

Aleksander Lien, påtroppende leder for Ungt Entreprenørskap i Agder sier det ikke er tilfeldig at fylkesmessen i år har blitt lagt til Sørlandssenteret.

– Det er viktig at disse unge entrepenørene kommer i kontakt med målgruppene de ønsker. Det beste nedslagsfeltet for dem er et kjøpesenter, sier Lien til NRK.

Han håper de unge skaperne vil ta med seg gode erfarigner fra ungdomsbedriftene.

Det er viktig at de unge forstår viktigheten av å samarbeide, være pålitelige og å være tilstede for at andre skal lykkes.

Han poengterer likevel at messens viktigste poeng er å vise frem skaperglede og kreativitet blant unge.