Hopp til innhold

– Dette skulle vært avklart på forhånd

Ordførerkandidat Stian Storbukås er rystet etter at Kilden Teater- og Konserthus har mottatt nær 300 millioner i momskrav fra Skatt Sør.

Kilden Kristiansand

– Dette skulle vært avklart på forhånd, sier Frp-politikeren som lar seg provosere.

Stian Storbukås

RASER: Frps Stian Storbukås kan ikke begripe at spørsmålene rundt momskompensasjon ikke er avklart.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Torsdag ble det kjent at Skatt Sør har varslet krav om at Kilden Teater- og Konserthus må tilbakebetale 294 millioner kroner i moms.

Enkelte offentlige utbygginger kan få kompensert all moms for å forhindre konkurransevridning, men dette er innenfor visse retningslinjer.

I Kildens tilfelle kan Skatt Sør legge frem momskrav da kulturhuset har drevet med økonomisk aktivitet som kan være i konkurranse med andre virksomheter som ikke er kompensasjons-berettiget.

– Kan få enorme konsekvenser for kommunen

Storbukås har vært motstander av Kilden helt siden ideene om et nytt kulturhus i sørlandsbyen kom på 1990-tallet. Han kan ikke begripe at spørsmålene rundt moms ikke er avklart.

– Dette er provoserende. Det er snakk om nær 300 millioner kroner. Kommunen er eiere og det vil få enorme konsekvenser for oss i kommunen, om dette merkelige kravet blir opprettholdt. Det vil gå ut over mange ting, sier han til NRK.no.

– Jeg hater å ha rett. Jeg advarte mot momskompensasjon da saken var oppe til politisk behandling. Det var jo et stort tema den gangen, fortsetter han.

Storbukås forteller at de ivrigste tilhengerne av Kilden brukte argumentet om 300 millioner kroner i momskompensasjon flittig da planene ble behandlet av politikerne i byen.

– Frasen «dette er penger rett i lomma til kommunen» ble brukt, sier han og legger til at han virkelig håper på en annen løsning.

Overrasket over momskravet

Av landets 60 kulturhus som er bygget de siste 10 årene er Kilden det aller dyreste. Det kostet 1,6 milliarder kroner.

Flere av styremedlemmene og politikere i kommunen, som er hovedeiere, forstår ikke hvorfor momskravet kommer.

– Under byggingen av Kilden og helt frem til i dag har vi alltid hatt en god dialog med skattemyndighetene, så dette kom som en overraskelse, sa Grundekjøn til NRK torsdag.

Han er uenig med Skatt Sør, og forklarer at kommunen nå er i en fase der de prøver å komme til enighet om fakta, før jussen i saken vi vurderes.