NRK Meny
Normal

– Dette handler om masseødeleggelsesvåpen

Ingrid Skog Hauge fra regjeringsadvokatens kontor mener saken om de to UiA-forskerne handler om masseødeleggelsesvåpen.

Ingrid Skog Hauge (t.v.)

Regjeringsadvokat Ingrid Skog Hauge (t.v.) i Oslo tingrett mandag.

Foto: Lars Eie/NRK

I innledningsforedraget til Ingrid Skog Hauge i Oslo tingrett i dag fortalte hun om norske myndigheters bekymring over masseødeleggelsesvåpen. To tidligere forskere ved Universitetet i Agder (UiA) har gått til sak mot staten fordi de er utvist av landet.

Det er en kinesisk doktorgradsstipendiat og en tysk professor. Professoren var veileder for doktorgradsstipendiaten.

Supersoniske raketter

Norske myndigheter mener de har utvekslet kunnskap med Kina om hvordan utvikle styringssystemer for supersoniske raketter som kan gå 1000 kilometer.

– Bekymringen er annerledes enn folk flest. Vi har hørt om Krekar og ekstrem islamisering. Dette er forhold man forstår. Det er litt vanskeligere å forstå hvorfor forskningen er farlig, sa regjeringsadvokat Ingrid Skog Hauge.

–​ For myndighetene er dette en alvorlig sak, som dreier seg om spredning av masseødeleggelsesvåpen, sa hun.

Mener professoren er involvert

Den tyske professoren er fortsatt ansatt ved Universitetet i Agder.

Han har samarbeidet om forskningsartikler med kinesiske eksperter fra Harbin Institute of Technology om supersoniske luftfartøy som kan gå inntil fem ganger lydens hastighet.

Staten mener de to forskerne har vært med på å utvikle styringssystemer til langdistanseraketter.

– Justisdepartementet og PST mener professoren er involvert i kunnskapsoverføring til Kina. Det er ikke selve forholdet til Kina som er grunnlaget. Men forskningens tilknytning til utvikling av missiler og at kinesiske forskere er involvert, fortalte Hauge i retten.

– Har ikke utviklet teknologi

Tidligere i dag har advokat for professoren, Arild Humlen, fortalt om forskningen på styringssystemer for luftfartøy. Han påpekte i retten at NASA, Airbus og flere andre er i gang med teknologien som kalles Scramjet.

Han understreket også at professoren ikke hadde utviklet teknologi, men gjennomført kjente utregningsmodeller og publisert dette.

Norske myndigheter mener kontakten med kinesiske forskere og forskningen er i strid med eksport-kontrollregelverket.

Frykten er at kinesiske militære kan utvikle langdistanseraketter med kjernefysisk stridshoder og at rakettene kan styres.