NRK Meny
Normal

– Dette er en tradisjon i bygda

Politiet mener rånefesten i Øvrebø i Vennesla natt til 17. mai er ulovlig villmannskjøring. Folk i bygda mener det er en godt organisert tradisjon som de vil bevare.

Folk i Øvrebø synes rånefesten er helt grei og mener det er en tradisjon i bygda.

Folk i Øvrebø sier rånefesten natt til 17. mai er en mangeårig tradisjon i bygda. De vil ikke at den skal avvikles.

– Dette har vært en tradisjon lenge i Øvrebø, så jeg ser egentlig ikke på dette som et stort problem. Jeg føler det er ganske god sikkerhet, sier Aleksander Trondstad.

– Det er noe som er hvert år, og det er så organisert og greit. Noen kjører foran og ser etter trafikken og noen kjører bak. Det er helt bra, Sier Tordis Mushom.

Stor debatt i sosiale medier

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at NRK publiserte en video som viser hvordan bilkjøringen foregår i Øvrebø i Vennesla natt til 17. mai.

Politiet karakteriserer det som ulovlig villmannskjøring. Mens mange av bygdas innbyggere mener det er en trygg og godt organisert tradisjon som samler hundrevis av folk.

Facebook har debatten rast i løpet av ettermiddagen. Meningene er delte.

«Hahahahah, latterlig at ikke folk ser humor i dette😂 Dette er en tradisjon, og en dag som mange i bygda ser fram til. Alle koser seg og synes det er gøy, så hvorfor er det da et problem?», skriver en ung mann.

«Tradisjon? Tyrefekting er også en tradisjon. Gjør det ikke rett av den grunn.», skriver en annen.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

burning

Bruker riksvei til å «burne»

Det er flest bilinteresserte ungdommer som samler seg når gummien skal svis på bygdeveiene.

– Jeg synes det var bra. Jeg måtte gå litt tidlig, så det var litt dumt for da fikk jeg ikke se at de skulle smelle bilene, sier Stine Tjemeland som deltok på rånefesten.

Arrangementet foregår først og fremst på småveier, men også riksvei 9 har blitt brukt. Sporene etter den såkalte «burningen», der bilene spinner rundt på asfalten, er tydelig.

Det synes Tjemeland er et problem.

– Jeg synes ikke det er så greit. Det er en del trafikk der og det er litt farlig.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Politiet fortviler over villmannskjøring på bygdeveier i Vennesla, men klarer ikke å stanse rånefesten som samler hundrevis av ungdommer hvert år.

Natt til 17. mai var det igjen en organisert kjøring med rånere i uregistrerte biler på Øvrebø i Vennesla.

– En ukultur

John Tomas Homme

Lensmann i Vennesla og Iveland, John Tomas Homme.

Foto: THOMAS GRØNVOLD

Lensmann i Vennesla og Iveland, John Tomas Homme er ikke spesielt begeistret over rånefesten. Han sier politiet har forsøkt å få bukt med arrangementet i flere år, men at de ikke har lyktes.

– Vi er klar over at dette skjer, men dessverre er det en ukultur blant ungdommene og ikke minst foreldrene som lar dette utvikle seg år for år. Det er nok mye som må tas fatt i for å få slutt på dette, sier Homme til NRK.

NRK har snakket med en av arrangørene, som mener arrangementet samler bygda. Han er klar over at det de gjør er ulovlig, men ønsker å opprettholde en tradisjon som har pågått i flere tiår.