– Det viktigste nå blir å gi glede til voldsutsatte barn

19. mai neste år får vold- og overgrepsutsatte barn og unge et eget senter for livsmestring og glede. For Ada Sofie Austegard er datoen alt annet enn tilfeldig.

19.mai neste år får vold- og overgrepsutsatte barn og unge et eget senter for livsmestring og glede. For Ada Sofie Austegard er datoen alt annet enn tilfeldig.

Senteret åpner på dagen 16 år etter drapene i Baneheia, hvor Austegards datter Stine Sofie var et av ofrene.

På senteret kan voldsutsatte barn møte andre barn som har lignende opplevelser som dem selv.

– Barna skal få et livsgledetilbud, på lik linje med det handikappede barn kan få på Beitostølen eller kreftsyke kan få på Montebello. Det er trist å tenke på at voldsutsatte barn ikke har noe sted de kan komme og møte andre barn, sier Austegard.

Det vil Stine Sofies Stiftelse nå gjøre noe med. Stiftelsen har kjøpt eiendommen Østerhus Panorama i Grimstad, som skal bygges om til et senter for voldsutsatte barn.

Vil vise livsglede

Hit skal barna inviteres til et ukesopphold sammen med deres trygge omsorgspersoner og søsken.

– Gjennom denne uka skal vi gi dem livsglede og vise hvor bra livet kan være. Jeg gleder meg til å høre barnelatteren fra dem, sier Austegard.

Hun ser også frem til å være med å veilede foreldre eller andre omsorgspersoner rundt barna, slik at de kan få en lettere oppgave med å ha et voldsutsatt barn.

Ser fremover

Arbeidet med senteret er svært viktig for Austegard akkurat nå.

– Å få senteret opp å gå er det viktigste for meg nå. Da kan vi få de 500 voldsutsatte barna til senteret. Barna skal gå ut derfra og tenke at de er en superhelt: «Jeg overlevde volden, og jeg skal få et godt voksent liv», sier Austegard.

Se hele intervjuet med Austegard i «Tett på»:

Portrettintervju