– Det viktigste er at vi unge ikke møter opp

Fenomenet med avtalte slåsskamper mellom elever i Kristiansands-skolen bekjempes best ved at ungdommene ikke dukker opp. Det mener elevrådsledere som torsdag ga utdanningssjefen råd.

Elevrådsldere

Elevrådsledere i Kristiansand drøftet i dag problemet med vold og slåssing på skolene.

Foto: Morten Krogstad / NRK

Elevrådsledere fra fire videregående skoler møtte fylkesutdanningssjefen i Vest-Agder, Arly Hauge. Bakgrunnen var de alvorlige episodene med slåssing på skolene i sentrum.

NRK har tidligere fortalt at det ukentlig blir arrangert slåsskamper mellom ungdommer i Kristiansand. Slåsskampene blir filmet og publisert i sosiale medier.

Politiet slår fast at trenden er økende.

Malene Isaksen

Malene Isaksen.

Foto: Morten Krogstad / NRK

Les også:

– Usikre unge

Elevrådslederne mener volden er knyttet til enkeltpersoner.

Malene Isaksen er elevrådsleder ved Tangen videregående skole. Hun sier det snakkes mye om slåsskamper og hva som kan bli konsekvenser av slåssing. Det gjelder å forhindre at folk møter opp for å slåss, og heller forebygge ved å aktivisere de som kjeder seg.

– Det er sjelden at de eldste elevene starter slåsskamper. De yngste kommer til et nytt miljø, er kanskje litt usikre og vet ikke hvor de skal gjøre av seg, sier Isaksen.

NRK har fått opplyst at slåsskampene mellom skoleelevene helst skjer utenfor skoleområdet. Voldsvideoen som vises i bunnen av artikkelen er filmet i en bakgård.

Nikolai Elias Opedal

Nikolai Elias Opedal.

Foto: Morten Krogstad / NRK

– Et fåtall står bak

Nikolai Elias Opedal er elevrådsleder ved Kvadraturen skolesenter. Han har opplysninger som tilsier at slåssingen er begrenset til et par elever på hver skole i Kristiansand.

– Det viktigste nå er at vi unge ikke møter opp, men gjør det klart at det ikke er akseptabelt å slåss, sier Opedal.

Slåsskampene starter gjerne med at noen avtaler tid, sted og hvem som skal slåss. Ofte er små konflikter bakgrunnen for slåsskampene. Politiet kaller det en «internasjonal trend».

Ana Marianne Sletta Markskog

Ana Marianne Sletta Markskog.

Foto: Morten Krogstad / NRK

– Trygghet betyr mye

Slåssingen rammer ikke bare elever, men det finnes også eksempler på vold mot både lærere og politifolk. Ana Marianne Sletta Markskog, elevrådsleder på Vågsbygd videregående skole, tror sentrumsskolene sliter fordi mange mennesker er konsentrert på ett sted.

– Det kommer også an på hvor trygge elevene er på hverandre. Vi har stort fokus på det psykososiale miljøet og har mange aktivitetstilbud i friminuttene, sier Markskog.

Arly Hauge

Fylkesutdanningssjef i Vest-Agder, Arly Hauge.

Foto: Morten Krogstad / NRK

Les også:

– Sjokkerende at mange filmer

Fylkesutdanningssjef Arly Hauge synes innspillene fra elevrådslederne er verdifulle.

– Samtlige elevrådsledere sier de opplever skolen sin som trygg og god. Men hver sak er alvorlig. I alle tilfellene vi kjenner, er det aldri bare én skole som er involvert.

Politiet, Kristiansand kommune og fylkeskommunen har dannet et koordineringsteam for å forebygge.

– Vi tar så kraftig avstand og vil jobbe mye med å snu utviklingen, sier Arly Hauge.

Hauge sier fylkeskommunen vil forsterke voksentettheten i skolemiljøet.

– Det er sjokkerende at mange står rundt og heier og oppfordrer til vold og at så mange er opptatt av å filme.

Elevrådsledere ved videregående skoler i Kristiansand vil jobbe for å forhindre at elever arrangerer slåsskamper. I dag møtte de fylkesutdanningssjefen i Vest-Agder for å diskutere hva de kan gjøre for å stanse ungdomsvolden.