Hopp til innhold

– Det var ikke meg som kjørte scooteren

Kunstneren som malte en foss på Hovden med rød fruktsaft, nekter å betale snøscooterbota han ble ilagt. Nå går saken til retten.

Kunstverk Hovden

Den rødmalte islagte fossen satte sinnene i kok på Hovden.

Foto: Privat/Lasse Eidskrem

Den dansk-chilenske fossekunstneren Marco Evaristti sier til NRK at det ikke var han som kjørte scooteren over Hartevann på Hovden den dagen han malte fossen rød.

– Bevisene for at det ikke var meg som kjørte scooteren finnes helt tydelig i videoen som ligger på Youtube. Den er fra selve hendelsesdagen, sier Evaristti.

Det var i mars i fjor at den anerkjente kunstneren Marco Evaristti, satte sinnene i kok etter sitt kunstprosjekt i en islagt foss på Hovden. Marco Evaristti

Marco Evaristti

Marco Evaristti har gjort det til et varemerke å male ting røde.

Foto: HO / AFP

Evaristti tok seg til rette og malte fossen rød. Han ønsket å skape debatt med sitt kunststunt og hevdet å ha oppnådd det da ordføreren og innbyggerne på Hovden reagerte.

Ble anmeldt

Ordfører Jon Rolf Næss var en av dem som reagerte kraftig på kunstprosjektet og sa umiddelbart at han vurderte å anmelde kunstneren. Og Evaristti ble anmeldt, men det for å ha tatt seg ulovlig inn til fossen på snøscooter.

Boten endte på 7000 kroner, men den har han i 1,5 år nektet å betale.

Nå må Marco møte i tingretten. Evaristti som er født i Chile, men har bodd i Danmark siden 1980, kan havne i fengsel i 14 dager.

– Mitt inntrykk er at politiet i Norge har litt lite å holde på med dersom de prioriterer dette, sier kunstneren.

Hadde ikke gyldig løyve

NRK har onsdag snakket med Arne Johan Mosfjeld. Han sier det var han sin scooter som ble brukt, men at det heller ikke var han som kjørte.

Ifølge politiet krysset mennene Hartevann og kjørte videre til fossen. Det er ikke ulovlig å krysse Hartevann med scooter dersom man har scooterløyve, men Marco Evaristti hadde ikke gyldig løyve.

Fossen som ble malt ligger på sydsiden av Hartevann.

Kunstprosjekt Hovden

Kunstprosjektet kunne sees i fjellsiden fra riksveg 9.

Foto: Privat/Lasse Eidskrem