Tidligere ordfører: – Det var fryktelig spent og vondt da det foregikk

Filmen Pyromanen har Norgespremiere i dag. Igjen settes den lille bygda Finsland på kartet, og for bygdefolket bringer filmen de gamle minnene tilbake.

Onsdag var det sørlandsk festpremiere, men det er i dag filmen Pyromanen har Norgespremiere. Den lille bygda Finsland i Songdalen settes dermed igjen norgeskartet på grunn av de tragiske hendelsene i 1978.

Mange av dem som bor i Finsland er spent på å se filmen Pyromanen som har premiere over hele landet fredag.

– Det var fryktelig spent og vondt da det foregikk, alle mistenkte alle, forteller Svein Harald Folleraas som var ordfører i Finsland da den ekte pyromanen herjet i bygda.

For Folleraas var det spesielt å sette seg ned i setet i kinosalen og se filmen Pyromanen for første gang.

– Filmen viser sannheten

Filmen er bygget på Gaute Heivolls roman «Før jeg brenner ned». I 1978 ble bygda Finsland i indre Vest-Agder rammet av en bølge av påsatte branner.

– Nå har jo ikke jeg greie på film, men jeg synes den tegner et ganske greit bilde av det som skjedde, sier den tidligere ordføreren i bygda.

Selv om det har gått 38 år siden brannene, så kjenner Finslands ungdom godt til historiene.

– Det er gøy at det lages film om noe som har skjedd her. Min bestefar stod på verandaen og hold vakt med gevær for å sikre hjemmet, forteller Thomas Egeli Skinnes. (Se video øverst).

Verdighet og kjærlighet

Søndag 4. juni 1978 var dagen før pyromanen ble tatt, etter det som ble den verste natten av dem alle. Denne søndagen ble Gaute Heivoll båret til døpefonten.

Gaute Heivoll

Heivolls roman «Før jeg brenner ned», er under oversettelse til mer enn tjue språk.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Historien vekker mange minner og derfor er det viktig å fortelle historien på en verdig måte. Jeg opplever å se verdigheten og kjærligheten også i filmen, sier Heivoll.

Han forteller hvor gledelig det er å kjenne igjen sin egen roman i filmen.

– Ja, det gjør jeg på tross av at filmen fokuserer på selve brannhistorien og på personene, som er ulikt boka. Men jeg synes det fungerer godt, sier han.

– Har det være interessant for deg å komme tettere på pyromanen?

– Ja, nå er jeg vant med å se Trond Nilsen i rollen som pyromanen, som han tolker så formidabelt. Så for meg er han blitt brannstifteren nå, understreker forfatteren.

Ny roman til høsten

Der mange forfattere velger å reise bort, eller isolere seg for å kunne skrive, har Heivoll en mer alminnelig arbeidsmetode.

– Jeg kan ikke dra til utlandet med ambisjoner om å få gjort noe. Jeg må ha hverdagen og den har jeg i Finsland, sier Heivoll.

– Da blir det kanskje lite skriving nå med filmpremierer og intervjuer?

– Det har vært en lang prosess med mye folk og penger involvert, så når det først har vært premiere og det har gått bra, så er alle letta, sier han.

Heivoll håper at han når flere nye lesere, som et resultat av filmen om pyromanen.

– Ja, for dersom alt går etter planen kommer det en ny roman til høsten, avslører han.