NRK Meny
Normal

– Det var akkurat så ille som vi fryktet

Ett av to kjøpesentre hvor brannvesenet gikk til aksjon hadde blokkerte rømningsveier. – Nedslående, mener leder av forebyggende avdeling.

Rømningsvei

Slik så det ut i én av butikkene som brannvesenet kontrollerte. Varene er stablet opp nesten til karmen.

Foto: Østre Agder brannvesen

– Begrunnelsen til butikkeierne variere, men mange skylder på lite lagerplass, spesielt nå i julestria, sier Petter Vinje Svendsen, leder av forebyggende avdeling i Østre Agder brannvesen.

I forbindelse med julehandelen har brannvesenet vært ute og sjekket 13 kjøpesentre i Aust-Agder. Av disse var det kun fire sentre som ikke hadde avvik etter at kontrollørene hadde gjort jobben sin.

Østre Agder brannvesen

Avdelingsleder Petter Vinje Svendsen i Østre Agder brannvesen.

Foto: Leif Dalen

Låste nødutganger

På seks av sentrene fant brannvesenet butikker som hadde helt eller delvis blokkert rømningsveier. På et av sentrene var til og med rømningsveiene låst, forteller Vinje Svendsen.

– Dette avviket ble løst på stedet. Hvis ikke hadde vi måtte stenge ned hele senteret, sier brannlederen.

Han mener resultatet etter kontrollene er beklagelig, men er ikke overrasket.

– Vi aksjonerer fordi vi vet at mange butikkeiere ikke har høy nok bevissthet om brannforebygging. Resultatet er nedslående og akkurat så like ille som vi fryktet, sier han.

Flest kunder samlet

«Worst case scenario» er at folk ikke kommer seg ut gjennom rømningsveier dersom det oppstår branner i senteret.

– Tidspunktet som kontrollene blir gjennomført kan sikkert oppleves som urettferdig av butikkeierne. Samtidig er det nettopp under julehandelen at det samles flest kunder i butikkene. Da er det ekstra viktig med fri passasje til rømningsveier, sier Vinje Svendsen.

Brannvesenet ilegger ikke bøter etter denne kontrollen, men ønsker økt bevissthet hos butikkeiere.

– Vi ønsker å vise smilefjes, og ikke pekefinger. Samtidig gir vi gode råd. Et av sentrene vi besøkte hadde innført rutiner hvor vekterne sjekket alle rømningsveier jevnlig. Slike tiltak liker vi, sier Vinje Svendsen.