– Jeg har selv møtt gubbeveldet

Tidligere polititopp, Hanne Kristin Rohde, reagerer kraftig på at bare menn får snakke på Næringslivsdagen i Kristiansand.

Hanne Kristin Rohde

Hanne Kristin Rohde mener det er trist at ingen kvinner får holde foredrag under Næringslivsdagen.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Dag Nordbø, Torry Pedersen, Hans Wilhelm Steinfeldt

Dag Nordbø, Torry Pedersen og Hans-Wilhelm Steinfeld er tre av seks menn som skal tale på Næringslivsdagen 27. november. Ingen kvinner får si noe.

Foto: NRK (Grafikk Kari Løberg Skår)

Torbjørn Torkildsen

Thorbjørn Torkildsen i SpareBank 1 SR-Bank har vært med å velge ut foredragsholdere. Han legger seg flat etter kritikken. (Arkiv).

Foto: Håkon Eliassen
– Det hører jo ikke hjemme i moderne tid, sier Rohde til NRK.no

Det en av Norges mest profilerte politiledere de siste årene reagerer på, er mangel på likestilling når næringslivet møtes i slutten av november.

Seks menn, null kvinner

For på Næringslivsdagen i Kristiansand er det ikke en eneste kvinnelig foredragsholder på programmet, i motsetning til seks menn.

– For å bruke et litt gammeldags uttrykk må jeg si at det er forstemmende, sier Rohde til NRK.

De som skal holde foredrag er altså bare menn.

Johan Kaggestad (TV2), Torry Pedersen (VG), Per Høiby (First House), Dag Nordbø (NOV), Hans-Wilhelm Steinfeld (Corporate Communications AS) og Kyrre M. Knudsen (Sparebank 1 SR-Bank) skal si sitt etter at tre andre menn har innledet dagen.

Det er Fædrelandsvennen, Visma, Sparebank 1 SR Bank, KPMG og Skagerak Kapital som står bak arrangementet.

Sjef i SpareBank 1 SR-Bank i Kristiansand, Thorbjørn Torkildsen, la seg i går flat for kritikken og sa at den mannlige profilen på programmet ikke var bevisst.

– Det skyldes i all hovedsak tilfeldigheter. Vi hadde et håp om at næringsminister Monica Mæland skulle delta fordi vi ønsker å løfte frem næringslivet på Sørlandet. Men hun hadde dessverre ikke mulighet til å komme. Da ble resten dessverre menn, sa Torkildsen til NRK.

Flere har beklaget at det bare er menn blant foredragsholderne.

– Jeg er kjent med Gubbeveldet

Hanne Kristin Rohde er i Kristiansand for å holde foredrag om ledelse under press, men uttaler seg gjerne om mangelen på kvinner på Næringslivsdagen og om kvinner og ledelse generelt.

For å bruke et litt gammeldags uttrykk må jeg si at det er forstemmende

Hanne Kristin Rohde, tidligere politiinspektør i Oslo

– Jeg skal i alle fall gjøre mitt for å bidra, fra mitt ståsted der jeg har vært, for å forsøke å vise hvilke utfordringer vi har i lederskap og ikke minst hvorfor også kvinner trengs i lederskap, sier hun.

Hun har vært en av Norges mest profilerte politiledere de siste årene, som leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt.

Hun er blant annet kjent for å ha ledet etterforskningen av Sigrid saken.

– Jeg har vært leder i Oslo-politiet i 20 år. Jeg har stått i et mannsdominert miljø som en av få kvinner på 90-tallet. Jeg har møtt gubbeveldet, sier hun.

– Det å tørre og tenke at jeg også er meningsberettiget fordi jeg har kvalifikasjoner og kvaliteter, det lærte jeg meg til slutt, sier hun.

– Kvinner trenger å øve å tro på seg selv, avslutter Rohde.

Rohde sa opp jobben som leder for seksjon volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt sommeren 2014, etter mange år i lederstolen.

Hanne Kristin Rohde

Slik er nordmenn vant til å se Hanne Kristin Rohde. Hun har vært leder i politiet i mer enn 20 år. (Arkiv).

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix