Direkte debatt i kveld: – Det føles litt som hjemmebane

Jonas Gahr Støre er klar for sin første store debatt som leder for Arbeiderpartiet, når han og de andre partilederne barker sammen i Arendal i kveld.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

– Selv om jeg møter motdebattanter jeg har møtt før, er det første gang jeg står her som partileder og møter alle de andre partilederne. Det er litt spesielt, sier Støre.

Han synes det er fint det skjer i Arendal.

– Det føles litt som hjemmebane, sier Støre, som har et sommersted i Kilsund like øst for Arendal.

11 måneder med ny regjering – Har de levert?

I kveld klokken 22.15 møtes partilederne fra landets åtte største partier til den årlige partilederdebatten under Arendalsuka.

Tema for kveldens debatt er: 11 måneder med ny regjering – Har de levert?

Debatten sendes direkte på NRK1 og NRK.no.

Må handle om fremtiden

Støre sier han ikke vil gå i strupen på regjeringen i kveldens debatt, men mener den politiske debatten i landet må ta seg opp noen hakk og ikke handle om små enkeltsaker.

– Jeg synes ikke situasjonen i Norge appellerer til å gå i strupen på hverandre, men vi skal ha en tydelig debatt. Jeg mener vi må få den politiske debatten i Norge til å handle om fremtiden; hva som ligger foran oss og hvilke oppgaver vi skal løse, sier Støre.

– Ofte blir det snakk om små saker som er aktuelle her og nå. Det hører også med, men når vi møtes på dette nivået må de større linjene være det vi samler oss om, sier Støre.

– Lite kritikk på viktige områder

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg ankom Arendalsuka torsdag og ser frem til kveldens partilederdebatt.

Foto: Leif Dalen / NRK

Statsminister Erna Solberg ser også frem til kveldens debatt. Hun mener kritikken regjeringen har fått hittil ikke har kommet på de viktigste områdene.

– Det blir kjekt å komme i gang igjen med den politiske debatten. Ikke bare for å fortelle hva regjeringen har gjort, men også for å høre hvor skytset fra opposisjonen kommer fra, sier Solberg.

Hvor tror du skytset kommer fra?

– Jeg har observert av vi i liten grad har blitt kritisert på de viktigste områdene vi gikk til valg på og som vi gjennomfører. Vi hører i liten grad noe fra opposisjonen på områder som utdanning, helse og samferdsel, sier Solberg.

Videre retter hun skytset tilbake og sier hun er spent på hva opposisjonen vil gjøre.

– Opposisjonen har fått gå litt under radaren, slik den gjerne gjør etter et valg. De har først og fremst snakket om hva de ikke liker med regjeringen, sier Solberg.

– Innfrir mye

Fjorårets partilederdebatt under Arendalsuka var like før stortingsvalget og valgløftene satt løst. Finansminister Siv Jensen benekter å ha tatt seg vann hodet med sine løfter for ett år siden.

– Regjeringen styrer basert på regjeringens plattform. Der er vi godt i gang med å innfri. Vi fikk 16,5 prosents oppslutning ved valget i fjor og har fått ganske betydelig gjennomslag for vår politikk. Alternativet er å ikke få gjennomført noe, sier Jensen.

Hvordan forbereder du deg før en så stor debatt? Har du noe bestemt ritual?

– Jeg synes det er greit med en liten treningsøkt. Dagene er lange og debatten i kveld begynner ikke før klokken 22.15. Da er det greit å få en liten løpetur imellom, sier Jensen.