– Det er store mørketall

Overgrepsutsatte menn legger i dag ut på norgesturné for å bryte ned tabuer og fokusere på det de mener er et forsømt område.

På motorsykkel skal de kjøre landet på langs og bryte ned tabuer og snakke om menn som har opplevd seksuelle overgrep. Startskuddet gikk i Kristiansand i dag.

Utsatte menn reiser Norge på langs for å fjerne tabu.

– Menn har også vært utsatt for seksuelle overgrep, og vi vet at det er veldig store mørketall. Poenget er å synliggjøre dette, sier sier Svein Schøgren, styreleder i Utsattmann.

Han jobber som veileder hos Senter mot seksuelle overgrep i Agder, og skal sammen med tre andre utsatte menn ta seg fra sør til nord i Norge på motorsykkel.

Målet er å synliggjøre at også gutter og menn blir utsatt for seksuelle overgrep.

Tabu og skambelagt

– I begynnelsen trodde jeg at jeg var den eneste mannen som hadde vært utsatt for overgrep i barndommen. Plutselig fikk jeg høre at det fantes flere, forklarer Schøberg om hvordan han meldte seg inn i nettverket «Utsattmann».

Svein Schøgren

Svein Schøgren, styreleder i Utsattmann.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Underveis skal mennene snakke med folk og informere om hvor man kan få hjelp. På veien skal de også møte politikere, en biskop, og en sametingspresident.

– Det å være utsatt for å seksuelle overgrep er tabu og skambelagt. Vi går ut med det motsatte budskapet, nemlig at det går an å snakke om det, forteller Raymond Lønberg, veileder hos Senter mot seksuelle overgrep i Agder.

– Synliggjøring vil hjelpe mange

Han får støtte av Jarle Holseter, som selv ble utsatt for seksuelle overgrep som barn.

– Jeg har troen på at synliggjøring vil hjelpe mange andre, sier Holseter, også daglig leder hos Utsattmann.

Utsatte menn

Utsatte menn med en misjon.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

I dag fikk Kristiansands ordfører Harald Furre foreta den offisielle åpningen av turen. Elleve steder skal mennene besøke på veien mot Nord, og i dag ønsket MC-venner de utsatte mennene lykke til på ferden.

Daglig leder hos Senter mot seksuelle overgrep, Margareth Bjørtvedt, vil ha mer fokus på overgrep mot menn:

Intervju med Margareth Bjørtvedt

Margareth Bjørtvedt vil ha mer fokus på overgrep mot menn.