Mener Statens vegvesen må la bildet stå

Ordfører Jonny Finstad i Vestvågøy i Lofoten mener Statens Vegvesen må holde fingrene langt unna Pøbel-kunstverket i Bykle kommune. – Pøbel-kunsten i vår region har betydd enormt mye, sier han.

Pøbel-maleri

Dette er bildet Statens vegvesen

Foto: Kjell-Einar Kana

Pøbel-kunstverket i Bykle kommune har fått både heder og kjeft etter at det ble oppdaget på fundamentet til Byklebroa.

Statens vegvesen vurderte torsdag om det skal kalles for hærverk og males over, til store protester fra Bykle-ordfører Jon Rolf Næss.

– Dette er helt uforståelig. I vår kommune kaller vi dette kunstverk som har skapt stor positiv oppmerksomhet, sier Jonny Finstad i Vestvågøy kommune i Lofoten.

De to gatekunstnerne Dolk og Pøbel har satt sin signatur på flere falleferdige hus i Lofoten, og bare i Vestvågøy kommune anslår Finstad at det finnes opptil åtte verk.

Mener Pøbel-kunst er av stor verdi

Han sier det aldri har vært snakk om å kalle bildene for hærverk, men at de tvert imot har blitt tatt imot med åpne armer av kommune, innbyggere og Statens vegvesen.

Finstad er derfor tydelig på hva han mener om at Statens vegvesen i sør vurderer å male over kvinnen i rullestol på Byklebroa.

– Hvis Statens vegvesen maler over bildet i Bykle, så vil jeg kalle det for hærverk ut fra vårt ståsted, sier Finstad.

Han mener kommunene bør bukke og takke for gratis kunst som gir stor markedsføringsverdi.

– Den kunsten vi har fått gratis har gitt stor oppmerksomhet og blitt benyttet i mange sammenhenger, sier Finstad.

Befolkningen har i følge ordføreren blitt svært glade i bildene som har oppstått på falleferdige hus. Når en storm tok med seg planker og vegger på en gammel garasje, ble det oppstandelse og kultursjefen i kommunen trodde det var tyver som hadde vært på ferde:

– Vi opplever at folk kommer hit på utflukter for å finne Pøbel-bildene og gjør det til en opplevelse, sier Finstad.

– Bildet får trolig stå

Høyre-ordføreren mener det er en ære å få flere Pøbel-bilder i sin kommune.

– Dette har vi trykket til vårt bryst, og det ser jeg ingen grunn til at ikke andre også skulle gjøre, sier han.

Da NRK ringte Statens vegvesen for en kommentar rundt ordførerens utspill om at de bedriver hærverk, kunne prosjektlederen avvise det gjennom å fortelle at bildet trolig ikke blir malt over.

– Vi har nå hatt en internrunde i Vegvesenet og foreløpig konkludert med at bildet skal få stå, sier prosjektleder Sigurd Wiberg i Statens vegvesen.

Det er en konklusjon som gleder Bykle-ordfører Jon Rolf Næss.

– Det synes jeg er veldig gledelig og kjempeflott. Jeg tenker det er spennende å se hva vi kan få ut av dette nå.

En av Norges mest kjente gatekunstnere, «Pøbel», har trolig vært på ferde i Bykle kommune. Det kan man se dersom man stikker hodet under Byklebroa.