– Tilsvarer vekten av tolv personbiler

De første meldingene om skader på hytter på grunn av snø, har kommet inn til forsikringsselskapet If. Nå oppfordres hytteeiere til å ta fram snøskuffa.

Snø på Bortelid

Slik så det ut på Bortelid i helga.

Foto: Atle Skoglie

Assisterende informasjonsdirektør i If skadeforsikring, Emma Elisabeth Vennesland har erfart at mye snø betyr mange takskader.

– De første meldingene om skader har allerede kommet inn, men vi forventer flere, sier hun.

Vekten av tolv personbiler

De siste dagene har Vennesland sett bilder av nedsnødde hytter i innlandet og på fjellet.

– Det er enorme mengder snø flere steder, og det er viktig å huske på at det er mye vekt i den snøen.

– Hvis snøen blir våt, blir den enda tyngre. Én meter tung snø på et vanlig hustak, tilsvarer vekta av tolv personbiler. Det er snakk om store krefter, sier hun.

Vær obs på lyder

Vennesland ber folk være obs på faresignalene. Tung snø kan skade både bygg og mennesker.

– Hvis man hører knirkelyder og smell fra konstruksjonen, er det på høy tid å reagere. Vinduer og dører som er vanskelige å få opp, er også et dårlig tegn.

– Hus og hytter tåler ikke all verdens. De tåler ganske mye, men ikke slik tyngde som det fort kan bli med slike snømengder.

Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring oppfordrer hytteeiere til å måke taket på hytta.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen/NRK

La det være igjen litt snø på taket

Vennesland tror det er mange som ikke har vært på hyttene sine en stund. Nå oppfordrer hun hytteeiere til å ta fram skuffa.

– Når en først kommer ut på taket, er det viktig å prøve å skuffe jevnt for å unngå ujevn vekt på taket. I tillegg så er det et godt råd å ikke skuffe helt ned til taktekket. Da kan man skade både papp, plate og takstein. La det være igjen 10–20 centimeter snø, sier hun.

Skader som kommer uforutsett på grunn av snø, dekkes av forsikringen i If, men det er likevel unntak. Hus og hytteeiere plikter å forsøke å unngå skader på bygningene.

– Når det kommer mye snø over lengre tid, betyr det at man må skuffe jevnlig, sier Vennesland.

– Vi er ganske sikre på at noen kommer til å få hakeslepp når de kommer opp til hytta si, og dessverre så vil nok noen oppleve at taket har tatt skade.