– Det er litt skremmende det som skjer nå

Bystyrepolitiker i Kristiansand Tor S. Utsogn (Frp) mener det er skremmende at oljerelatert næringsliv i landsdelen sliter og er nødt til å si opp mange ansatte.

Tor Utsogn

Frp-politiker Tor S. Utsogn i Kristiansand tror oljebransjen på sikt vil komme styrket ut av krisen.

Foto: NRK/Svein Sundsdal

Flere hundre ansatte i oljeserviceselskapet MHWirth i Kristiansand fikk mandag beskjed om at de mister jobbene sine.

Hovedårsaken til oppsigelsene er situasjonen i markedet.

Kostnadene til selskapet skal kuttes med totalt 500–600 millioner kroner gjennom nedbemanningen.

Tror på endringsvilje

– Er det en by og en landsdel som skjelver litt nå?

– Vi kjenner ikke fremtiden og det er klart at det er spennende og kanskje litt skremmende det som skjer nå. Samtidig er vi klar over at vi er en del av en internasjonal business. Vi er klar over oljeprisens betydning for både kommunens økonomi og landets økonomi, sier Utsogn.

Han tror bransjen på sikt vil komme styrket ut av problemene man nå står midt oppe i.

– Det handler om å være skodd for de svingningene som kommer. Jeg tror at på sikt så vil bransjen og vår trygghet for denne bransjen gå opp igjen og øke kraftig, sier han.

Utsogn mener det er viktig å beholde optimismen selv om det ser mørkt ut akkurat nå.

– Det er viktig å beholde optimismen. Oppturer og nedturer kommer vi alltid til å ha. Nå er det skremmende, men jeg tror vi har et næringsliv innenfor olje og gass her i byen som evner å utnytte disse vanskelige tidene og evner å fornye seg, sier han.

– En betydelig utfordring

Arvid Grundekjøn

Ordfører Arvid Grundekjøn mener det offentlige må være en medspiller for oljerelatert virksomhet i en vanskelig tid.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ordfører i Kristiansand Arvid Grundekjøn (H) sier det er nøkkelarbeidsplasser i landsdelen som nå er berørt.

– Det er klart at dette er en betydelig utfordring for hele regionen vår. Dette er nøkkelarbeidsplasser og for hver primærarbeidsplass som er berørt, så har man i tillegg alle service- og støttefunksjoner rundt. På Sørlandet så beskjeftiger Node-bedriftene mer enn 10.000 mennesker, sier han.

– Hva kan det offentlige bidra med i denne situasjonen?

– Fra offentlig hold så kan ikke vi direkte skape så mange arbeidsplasser at det kan kompensere for disse utfordringene. Men vi må være en god medspiller med næringslivet for å legge til rette slik at man også kan nyorientere seg mot andre markeder og komme gjennom denne vanskelige situasjonen, sier Grundekjøn.

NODE-sjef Anne Grete Ellingsen sier dagens situasjon er en fartshump i veien for offshorebransjen på Sørlandet. Fast ansatte begynner å bli sagt opp ved bedriftene i landsdelen, og Ellingsen tror det ikke er til å unngå.

NODE-sjef Anne Grete Ellingsen sa på en konferanse nylig at man satser på forskning og utvikling for å finne framtidas teknologi som skal få ned kostnadene.

Offshoregründer Bjarne Skeie mener de varslede oppsigelsene i oljebransjen bare er bra. Han mener at 30–40 prosent av dagens ansatte burde vært innleid.

Investor Bjarne Skeie begynte sin karriere med konstruksjon av heisekraner og er nå en av Norges rikeste. Han mener oppsigelser er nødvendig i oljebransjen.