NRK Meny
Normal

– Det er helt utrolig

En container med oljeavfall etter oppryddingen av olje utenfor Mandal var klar til å sendes videre. Men nå har noen kastet vanlig søppel oppi.

Jon Inge Aasen

Jon Inge Aasen i brannvesenet må regne med ekstraarbeid på grunn av folk som kaster privat søppel i oljecontaineren på Kleven brygge i Mandal.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

– Det er helt utrolig. Her hiver folk privat søppel, sier en fortvilt brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør.

Må fjernes før forsending

I over to uker har det langs sørlandskysten vært jobbet for å få opp oljen som etter alt å dømme stammer fra havaristen Godafoss.

Oppryddingsarbeidet nærmer seg slutten, men folk som hiver søppel opp i oljecontainere fører til mer jobb før ryddemannskapene.

Containerne inneholder rester av oljepåslagene som har blitt funnet utenfor Mandal, etter at skipet Godafoss grunnstøtte og friga olje utenfor Hvaler i Østfold.

– Før vi sender den herifra så må vi fjerne søpla som ikke hører hjemme her. Dette skal sendes til Porsgrunn, og der skal det sorteres, sier Aasen i brannvesenet, som prøver å finne ut hvem synderne er.

– En må nesten se om det er noen navn her, sier han, mens han graver i søppelet.

Brannvesenet fjerner olje og legger ut bark

Brannvesenet legger ut bark på holmene i Mandal-skjærgården. Den skal tiltrekke seg olje.

Foto: Brannvesenet

Heldig med årstiden

Selv om søppel-forvirringen utsetter oljeforsendelsen, nærmer oppryddingsarbeidet utenfor Mandal seg trolig slutten. Aasen takker årstiden for at oppryddingsarbeidet har gått temmelig greit.

– Når uhellet først skulle skje, så er det ikke tvil om at vi har vært veldig heldig i forhold til årstiden. Det har vært rundt null grader, og det betyr at oljen har vært nærmest som en deig å jobbe med, sier Aasen.

– Hadde dette skjedd om sommeren, hadde oljen villet flyte som et svart beger over alle områder, mener brannsjefen.

Nettopp oljens form har gjort at myndighetene ikke har fryktet like store ødeleggelser som ved Full City-ulykken i 2009, selv om det er betydelig større mengder olje det dreier seg om denne gangen.

Oljeopprydding Mandal

Og sånn går no dagan...men det nærmer seg slutten for ryddearbeidet. Det fryktes ikke nye betydelige påslag av olje.

Foto: Brannvesenet

– Faren over

Aasen har hatt ansvar for oppryddingen fra Søgne til Rogaland. De siste dagene har det ikke vært nye oljepåslag, og han tror faren for flere store oljepåslag er over.

– Det har ikke kommet mer olje siden vi fikk det store påslaget. Jeg tror ikke det kommer mer nå, sier Aasen.

Men det kan fortsatt vært påslag som ikke er registrert.

– Det som er viktig nå er at folk som har tilhørighet til skjærgården ser over sine områder om det er noe olje. Spesielt på øst- og syd-sidene av holmene, sier Aasen.

Han oppfordrer folk til å sjekke dette så fort som mulig, da det vil være verre å fjerne oljen når temperaturene stiger.

NB: I en mail fra Statens Naturoppsyn sendt onsdag går det frem at det fortsatt gjøres funn av oljerester langs sørlandskysten. Under en rekognosering tirsdag fant tilsynet 3 påslag av olje som blir rapportert videre, et på Udvår i Søgne og to på østsiden av Torøya i Søgne. Den anslåtte oljemengden er imidlertid ikke større en noen bøtter med olje.

Her har brannvesenet fjernet olje

De grønne feltene markerer hvor brannvesenet har fjernet olje utenfor Mandal.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK