NRK Meny
Normal

– Det er alltid noen som tar store sjanser i dårlig vær

Fyrvokter ved Lindesnes fyr Kjell Olsen var den første som møtte kameratene til den 28 år gamle mannen som falt i sjøen ved fyret på julaften.

Kjell Olsen

Fyrvokter Kjell Olsen ved Lindesnes fyr holder alltid et øye med sjøkanten (Arkivfoto).

Foto: Schrøder, Tor Erik / Scanpix

Det var like før klokken fire på julaften at fyrvokter Olsen fikk besøk av tre kamerater fra Romania som fortalte at vennen deres hadde falt på sjøen.

– Selv om de snakket litt dårlig norsk skjønte jeg fort hva som hadde skjedd. Jeg ringte politiet og skyndet meg ut for å kikke etter mannen, sier Olsen.

Ut på kvelden måtte søket etter mannen avsluttes da værforholdene ble for vanskelige.

Alltid noen som tar sjanser

Også i fjor forsvant en ung mann i sjøen ved Lindesnes i dårlig vær. Fyrvokteren prøver å få med seg så mye som mulig, men sier det er umulig å få med seg alt.

Storm ved Lindesnes fyr

Det var sterk vind og høye bølger da mannen forsvant i sjøen på ettermiddagen på julaften (Arkivfoto).

Foto: Håkon Eliassen/NRK

– Det er alltid noen som tar for store sjanser i dårlig vær, og det er nok dessverre ikke siste gangen noe slikt skjer, sier Olsen til NRK.

Når det blåser opp til liten storm, slik det har gjort de siste dagene, er det kun en ting fyrvokteren kan gjøre.

– Når været er som verst, er det best å stå ute på fyret og kikke, sier Olsen.

– De fleste skyr unna vannkanten

Olsen som feirer jul på fyret, sier de fleste som beveger seg i området, forstår farene ved høye bølger og sterk vind.

Havet kokte ved Lindesnes fyr

Politiet fikk melding på julaften klokka 15.47 om at en person hadde falt i sjøen ved Lindesnes fyr, og at det foregikk et søk i vannet etter personen (bildet er tatt i 2013).

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Det er trygt å bevege seg oppe ved fyret, men sjøkanten er farlig, spesielt når været ikke er på det verste, for da tar folk flere sjanser, sier Olsen.

Han er alene om å holde utkikk på fyret.

– I går hadde det vært greit med flere folk her, men det er jo begrenset hva man kan gjøre når været er så dårlig at man ikke kan gå ut i båt. Man kan jo ikke bevege seg i vannkanten heller, det er for farlig, sier han.

Politiet vurderer å starte søket igjen om været bedrer seg, men det skal fremdeles blåse sterk kuling i området fredag kveld, ifølge Meteorologisk institutt.