NRK Meny
Normal

– Det blir interessant og krevende

Nytt år, ny jobb og et splitter nytt fylkesmannsembete. Mandag har Stein Ytterdahl sin første dag på jobb som eneste fylkesmannen på Agder.

Stein Arve Ytterdahl

Stein Ytterdahl har bakgrunn som Ap-politiker og var ordfører i Farsund fra 2007 til 2011, han har også hatt flere lederstillinger i norsk næringsliv. Han var rådmann i Trondheim inntil i høst da han fikk jobben som fylkesmann for Agder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Nå ser jeg det lysner av dag, og nyter ferien, sier Stein Ytterdahl.

Det er stille før stormen hjemme i Farsund. For det er ikke så lenge igjen – verken av ferien eller det nye året.

Mandag vil Ytterdahl trone øverst på det nye, store fylkesmannsembetet i Agder.

– Det blir fantastisk å kunne jobbe for begge agderfylkene, smiler Ytterdahl, som er spent på hva det neste året vil bringe av utfordringer og muligheter.

Mentalt forberedt på det som venter

Etter flere år som rådmann i Trondheim har den tidligere ordføreren i Farsund gjort sørlending av seg igjen. Siden november har han hospitert i de to embetene han snart blir fylkesmann for, for å bli bedre kjent med hva som venter ham.

– Jeg er mentalt forberedt, sier han.

Når han mandag tiltrer som leder for to fylkesembeter, 30 kommuner og over 200 ansatte, vil det være med pågangsmot og klare visjoner.

– Det å samle fylkesmannsembetene tror jeg gir oss en mulighet til å utnytte den faglige styrken vi har enda bedre, sier han.

En av visjonene hans er å gjøre Sørlandet til en enda sterkere region.

– Ved å styrke partnerskapet mellom regional- og lokal myndighet, kommunene, fylkeskommunene, næringsliv og interesseorganisasjoner kan vi gjøre Sørlandet til en enda sterkere region, understreker Ytterdahl.

Fokus på fremtiden

Ytterdahl gleder seg til å ta fatt på oppgavene som venter om få dager, men erkjenner at det også kan bli tøffe tak. Agder-fylkene står ovenfor en utfordrende tid med både oljekrise og flyktningstrøm.

Ann-Kristin Olsen

Avtroppende fylkesmann i Vest-Agder, Ann-Kristin Olsen, mener spesielt flyktningkrisen kan bli utfordrende for Ytterdahl.

Foto: Juliet Landrø / NRK

– Hva kan du som fylkesmann bidra med her?

– Først og frem med å løfte frem hva som er utfordringene, sier han, og legger til:

– Men vi må ikke glemme hvilke fantastiske muligheter vi har. Vi har en type industri som fremtida trenger, blant annet prosessindustrien og kraftbransjen, sier den tidligere Ap-politikeren.

Ytterdahl er valgt som fylkesmann i første omgang for seks år, og hovedkontoret blir i Arendal.

– Det blir en interessant og krevende oppgave, sier den påtroppende fylkesmannen.

Ønsker lykke til

Avtroppende fylkesmann i Vest-Agder, Ann-Karin Olsen, kommer gjerne med noen velmenende råd når hun nå gir stafettpinnen videre.

Øystein Djupedal

Avtroppende fylkesmann, Øystein Djupedal, søkte selv på stillingen som fylkesmann i Agder, men fikk ikke jobben. Nå ønsker han konkurrenten lykke til.

Foto: Svein Sundsdal / Svein Sundsdal, NRK

– Nøkkelen for å gjøre en god jobb ligger i å utnytte den brede kompetansen som finnes i embetene, sier hun, og legger til at flyktningkrisen kan bli en stor utfordring.

– Det kan bli krevende for ham. Både som fylkesmann, men også personlig. Integrering kommer ikke av seg selv, det vil kreve mye av mange, sier den erfarne politikeren.

Avtroppende fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, hadde ikke muligheten til å stille til intervju, men sier i en sms til NRK at han ønsker Ytterdahl hell og lykke i den nye jobben.