NRK Meny
Normal

– Det blir en slags kvelningsdød for sykehuset i Arendal

Overlege Pål Gunnes frykter at hele sykehuset i Arendal gradvis vil forsvinne og legges helt ned, dersom sykehuset ikke får beholde hjertesenteret for behandling av akutt hjerteinfarkt.

Pål Gunnes

Overlege Pål Gunnes frykter for fremtiden til hele sykehuset i Arendal.

Foto: Leif Dalen / NRK

PCI-senteret ved Sørlandet sykehus Arendal tar imot pasienter med akutt hjerteinfarkt fra både Telemark og Agder-fylkene og gir livsnødvendig behandling til denne pasientgruppen.

I den reviderte sykehusplanen for fremtidens sykehus på Agder, som ble offentliggjort i går, er PCI-senteret i Arendal foreslått flyttet eller lagt ned.

Det blir en slags kvelningsdød

Overlege Pål Gunnes, Sørlandet sykehus Arendal

Problemer med rekruttering av fagfolk

Overlege Pål Gunnes i Arendal frykter at sykehuset i Arendal gradvis vil bli lagt ned, fordi det vil bli vanskelig å rekruttere dyktige fagfolk til et sykehus med en usikker fremtid.

– PCI-senteret har vært bygget opp med stor suksess og stor entusiasme. Mye av utstyret her er gitt med midler fra Arendals befolkning. Det vil bli vanskelig å holde dette gående fordi det som er problemet i dag er rekruttering av nye mennesker. Vi får aldri ansatt nye utdannelseskandidater eller spesialister her på et sykehus som blir nedlagt. Det blir en slags kvelningsdød, tror jeg, over relativt kort tid, sier Gunnes.

– Tragisk for pasientene

Gunnes mener også at flytting eller nedleggelse av PCI-senteret vil gå utover pasientene på Sørlandet.

– Dette er tragisk. Vi har bygget opp et veldig godt tilbud. Når vi får inn hjertepasienter her med akutt hjerteinfarkt, så er den arterien som har gått tett, åpnet igjen i løpet av 20 minutter. Og det er det raskeste i Norge ved siden av Rikshospitalet. Så vi har et veldig godt oppbygget system, og jeg synes det fungerer veldig godt og er veldig stolt over den virksomheten vi har her. Og jeg synes det er veldig synd om vi legger dette ned, sier Gunnufsen.

– En langsiktig plan

Per Torgersen

Prosjektleder Per W. Torgersen sier det ikke vil bli aktuelt å legge ned hjertesenteret i Arendal på kort sikt.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Prosjektleder for utviklingsplanen 2030, Per W. Torgersen, har tidligere uttalt til NRK at det ikke er snakk om å legge ned PCI-senteret i Arendal over natta.

Han sier dette er en langsiktig utviklingsplan.

– Dersom vi over natta skulle flytte eller fjerne denne typen funksjoner er det klart det hadde hatt alvorlige konsekvenser. Men vi tror dette kan være fornuftig på lengre sikt, sier Torgersen.

Hele Agder står i fare for å miste det akutte hjerteinfarkt-tilbudet på sikt, mener en av overlegene på sykehuset i Arendal. Han mener pasientgrunnlaget kan bli for lite hvis avdelingen som tar imot akutte hjertepasienter flyttes til Kristiansand.