Hopp til innhold

– De skjønner ikke hva de gjør

Ungdom og foreldre må få slutt på den brutale voldskulturen blant ungdom i Kristiansand. – Det er viktig at de unge skjønner alvoret, sier eksperter.

Både ungdom og foreldre må på banen for å få bukt med den brutale voldskulturen blant ungdom i Kristiansand. De som jobber med dette, sier det er viktig at de unge nå skjønner alvoret.

Se kveldens TV-reportasje.

Fredag fortalte politiet at de var bekymret for trenden med arrangerte slåsskamper blant ungdommer i Kristiansand. Mange ungdommer er tilskuere og heier, filmer og deler på sosiale medier.

Også kommunen er bekymret for voldstrenden.

Ungdommene skjønner ikke hva de gjør

– De skjønner ikke hva de gjør med seg selv. Så det er litt av min jobb å prøve å forklare til de hva som skjer med de hvis de havner i et slikt miljø, sier kriminalitetsforebyggende miljøvert i Kristiansand kommune, Bewar Omar.

Han går rundt i Kristiansand kommune og snakker med vanlig ungdom og for å drive med kriminalitetsforebygging.

– Dette er blitt ganske utbredt nå, og det er en stor bekymring rundt dette både hos oss i kommunen og i politiet, sier Omar.

Bewar Omar

Bewar Omar er kriminalitetsforebyggende miljøvert i Kristiansand kommune og er bekymret for voldstrenden i Kristiansand.

Foto: Morten Krogstad / NRK

Skjer i andre store byer også

Politiet er oftere og oftere på patrulje i Kristiansand sentrum, for å prøve å forebygge uønsket adferd blant ungdom. Det handler om mer enn bare slåssing.

– Vi er bekymra for ungdomsmiljøet her, og denne slåssinga er én del av det store bildet. Men, vi har den samme utviklinga i andre byer, et stikkord er etniske minoriteter som utfordres ekstra, sier Johanne Benitez Nilsen, som er kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune.

Hun forteller at de samler seg sammen, og at man ser de samme trekkene her i Kristiansand som man ser i andre store kommuner rundt om i landet.

Johanne Bentitez Nilsen

– Vi er bekymra for ungdomsmiljøet her, sier Johanne Benitez Nilsen, kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune.

Foto: Siv Kristin Sællmann

Ungdommene må ta ansvar

Denne uka blir politikerne i byen presentert for problemet, sammen med et forslag til tiltak. Miljøvertene mener ungdommen selv må ta tak.

– Det finnes alltid en løsning på en utfordring, men det kommer an på om ungdommene selv er villige til å gå i seg selv og finne en løsning, sier Omar.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen mener at denne voldstrenden vi nå ser ikke er ny.

– Dette er noe vi kjenner gjennom mange år, men den tar nye former ut ifra hvilke medier den formidles i.

Hun mener at ungdom i dag er opptatte av vold, og de ønsker å få status og respekt. Dette gjøres gjennom å bli god til å slåss og bruke vold, sier Bjørnebekk.

Hun viser også til flere studier gjort i USA der unge gjør ting i det offentlige rom slik at man blir synlige.

– Tidligere var slagsmålet der og da, nå sendes slagsmålene rundt til veldig mange. De som blir angrepet og taper slåsskampene får en større lidelse, avslutter Bjørnebekk

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,05 kr
Dyrest kl. 21 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %