– De skjønner ikke hva de gjør

Ungdom og foreldre må få slutt på den brutale voldskulturen blant ungdom i Kristiansand. – Det er viktig at de unge skjønner alvoret, sier eksperter.

Både ungdom og foreldre må på banen for å få bukt med den brutale voldskulturen blant ungdom i Kristiansand. De som jobber med dette, sier det er viktig at de unge nå skjønner alvoret.

Se kveldens TV-reportasje.

Fredag fortalte politiet at de var bekymret for trenden med arrangerte slåsskamper blant ungdommer i Kristiansand. Mange ungdommer er tilskuere og heier, filmer og deler på sosiale medier.

Også kommunen er bekymret for voldstrenden.

Ungdommene skjønner ikke hva de gjør

– De skjønner ikke hva de gjør med seg selv. Så det er litt av min jobb å prøve å forklare til de hva som skjer med de hvis de havner i et slikt miljø, sier kriminalitetsforebyggende miljøvert i Kristiansand kommune, Bewar Omar.

Han går rundt i Kristiansand kommune og snakker med vanlig ungdom og for å drive med kriminalitetsforebygging.

– Dette er blitt ganske utbredt nå, og det er en stor bekymring rundt dette både hos oss i kommunen og i politiet, sier Omar.

Bewar Omar

Bewar Omar er kriminalitetsforebyggende miljøvert i Kristiansand kommune og er bekymret for voldstrenden i Kristiansand.

Foto: Morten Krogstad / NRK

Skjer i andre store byer også

Politiet er oftere og oftere på patrulje i Kristiansand sentrum, for å prøve å forebygge uønsket adferd blant ungdom. Det handler om mer enn bare slåssing.

– Vi er bekymra for ungdomsmiljøet her, og denne slåssinga er én del av det store bildet. Men, vi har den samme utviklinga i andre byer, et stikkord er etniske minoriteter som utfordres ekstra, sier Johanne Benitez Nilsen, som er kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune.

Hun forteller at de samler seg sammen, og at man ser de samme trekkene her i Kristiansand som man ser i andre store kommuner rundt om i landet.

Johanne Bentitez Nilsen

– Vi er bekymra for ungdomsmiljøet her, sier Johanne Benitez Nilsen, kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune.

Foto: Siv Kristin Sællmann

Ungdommene må ta ansvar

Denne uka blir politikerne i byen presentert for problemet, sammen med et forslag til tiltak. Miljøvertene mener ungdommen selv må ta tak.

– Det finnes alltid en løsning på en utfordring, men det kommer an på om ungdommene selv er villige til å gå i seg selv og finne en løsning, sier Omar.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen mener at denne voldstrenden vi nå ser ikke er ny.

– Dette er noe vi kjenner gjennom mange år, men den tar nye former ut ifra hvilke medier den formidles i.

Hun mener at ungdom i dag er opptatte av vold, og de ønsker å få status og respekt. Dette gjøres gjennom å bli god til å slåss og bruke vold, sier Bjørnebekk.

Hun viser også til flere studier gjort i USA der unge gjør ting i det offentlige rom slik at man blir synlige.

– Tidligere var slagsmålet der og da, nå sendes slagsmålene rundt til veldig mange. De som blir angrepet og taper slåsskampene får en større lidelse, avslutter Bjørnebekk