NRK Meny
Normal

– De ødelegger alt vi har bygd opp

En av landets største vikingentusiaster raser over at vikinger brukes for å fremme budskapet til Odins soldater.

Helge Grønli reagerer på Odins Soldater.

Helge Grønli er en av Norges mest erfarne vikingentusiaster.

Mangeårig vikingentuaiast Helge Grønli etablerte i sin tid Bronseplassen i Høvåg. Der har Agder Vikinglag, som er landets største, i en årrekke arrangert vikingmarked for små og store vikingentusiaster.

Grønli er derfor kraftig provosert over at det er en viking som pryder ryggene til Odins soldater.

– Vi har brukt et helt liv på å forbedre ryktet til vikingene, også kommer det en gjeng med Odins soldater og ødelegger alt vi har bygd opp. Det er så uhistorisk som det går an å bli, raser Grønli, som har vært aktiv vikingentusiast i over 30 år.

Tar sterk avstand fra Odins soldater

Han understreker at vikinger og Odins soldater ikke har noe til felles. At Odins soldater bruker en av de største gudene fra vikingtida provoserer.

– Frem mot frigjøringen i 1905 brukte vi vikingene for alt det var verdt for å komme oss unna svenskene. Under andre verdenskrig kommer nazistene og stjeler vikingene fra

Odins soldater

En viking pryder ryggen til medlemmene i Odins soldater. Her fra patruljering i Drammen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

oss. Det tar tiår etter tiår før vikingene endelig begynner å bli stuerene igjen, også kommer denne gjengen, sier Grønli.

Han legger til:

– De har brukt symbolikken og utstyret som forbindes med vikinger. Det er ikke ett vikingmiljø i Norge som har noe med disse «utskuddene» å gjøre. Kommer det noen med slike ideer i vikingmiljøet så blir de kastet ut, sier han og påpeker at vikingmiljøet handler om håndtverk og ikke ideologi.

– Dersom de er frustrert

Talsmann for Odins Soldater, Ronny Alte, fnyser over kritikken.

– Jeg vil ikke uttale meg om enkeltgrupper, men dersom de er frustrert over at vi har en viking på ryggen vår, så har de jammen lite å bry seg om.

Han avviser at de har holdninger som kan oppfattes som negative.

Ronny Alte

Talsmann for Odins Soldater i Norge, Ronny Alte.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi er ikke høyreekstreme. Vi er en politisk nøytral organisasjon, og det eneste vi vil ha er trygge gater for alle. Dersom det er galt å bruke Odin som symbol mens vi trygger gatene, så vil jeg heller stille spørsmål om vikinglagets oppfatning av oss.

Alte sier det ikke er aktuelt å endre symbolikk.

– Nei, dette er en internasjonal bevegelse, så det er ikke aktuelt. Hadde vi brukt peace-tegnet hadde det blitt bråk med det også.