NRK Meny
Normal

– De kan hevde seg helt i verdenstoppen

Tidligere verdensmester i skiskyting, Linda Grubben, spår en lysende fremtid for både Marte Olsbu fra Froland og Lars Helge Birkeland fra Birkenes.

Marte Olsbu og Lars Helge Birkeland

Marte Olsbu og Lars Helge Birkeland får begge gå verdenscupåpningen i Østersund.

Foto: NTB Scanpix

Linda Grubben

Linda Grubben vant selv to VM-gull som aktiv.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Lars Helge Birkeland

Lars Helge Birkeland imponerte i fellesstarten og tok en sterk andreplass bak Ole Einar Bjørndalen søndag.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

– Marte viste i EM i fjor at hun er god når alt klaffer. Får hun trent godt i flere år kan hun være helt i toppen. Lars Helge har tidligere vist i verdenscupen at han henger godt med når han har dagen, sier Grubben til NRK.

– Begge er fortsatt unge og trenger noen år på seg før de er får stabilisert seg helt i toppen, men jeg tror de har muligheten, sier den tidligere verdensmesteren fra Sirdal.

Tatt ut til verdenscup

Sørlandets to skiskytterhåp imponerte under sesongåpningen på Sjusjøen i helga. Mandag ble det klart at begge er klar for verdenscupåpningen i Østersund om to uker.

23 år gamle Olsbu gjorde en knallsterk prestasjon under lørdagens sprint og endte på en 4. plass. Under søndagens fellesstart stemte det ikke like bra, men hun ble nummer 10 i mål.

Birkeland gikk inn til en sterk andreplass på fellesstarten søndag. Kun slått av veteranen Ole Einar Bjørndalen, som suste forbi på siste runde.

Krysset fingrene

Da NRK snakket med de to søndag kveld håpet de å kunne reise sammen til verdenscupåpningen i Sverige.

– Det hadde vært veldig gøy om Marte og jeg ble tatt ut. Det er jo ikke veldig snøsikre forhold på Sørlandet, så det er artig at vi klarer å få fram noen utøvere, sa Birkeland.

– Det hadde vært veldig moro. Vi er ikke mange sørlendinger, så det hadde vært utrolig stas om både Lars Helge og jeg hadde fått prøvd oss i verdenscupen, sa Olsbu.

Se Bjørndalens siste skyting og målgang

Her kan du se Ole Einar Bjørndalen og Lars Helge Birkeland kjempe mot hverandre på siste skyting og fram mot mål.

– Må være tålmodige

Mandag kom gladmeldingen de to håpet på. Begge er med i troppen, som teller til sammen syv kvinner og syv menn.

– Jeg tror det er ekstra gildt for de som er oppe i det å få være med i verdenscupsirkuset. Det er jo en opplevelse hele greia.

– De må være tålmodige. Begge har vist flere ganger at når alt klaffer, så er de ikke langt bak de beste. Jeg tror vi kommer til å se mer fra dem etter hvert, sier hun.

– Hva kan vi forvente av Olsbu og Birkeland i verdenscupåpningen?

– Det er vanskelig å si. Men jeg tror nok begge er veldig spente og har lyst til å vise seg frem, slik at de får gå flere verdenscuprenn senere i vinter, sier hun.

Linda Grubben tok blant annet to VM-gull og et OL-sølv i sin skiskytterkarriere. Hun innrømmer at hun synes det er ekstra gøy med sørlendinger i toppen.

– Jeg skal prøve å få med meg alt fra sofakroken. Det er ekstra gildt å følge med når sørlendingene gjør det bra, sier Grubben.

Marte Olsbu om egne forventninger.

Se intervjuet med Marte Olsbu der hun forteller om drømmene denne sesongen.