Hopp til innhold

– De forlater aldri hjertene våre

Tomme pulter og venner som savner. Arbeidsledighet og uro. I desember legger Bygland statlige mottak ned, og konsekvensene veier tungt over bygda.

bygland elever 2

Det er siste skoledag på Bygland skule for syriske Hadij. Imorgen flytter han til Nedre Eiker. Han gruer for å flytte fra vennene.

Foto: Line Oftedal Pedersen

– Han vil alltid være i hjertene våre, sier sjetteklassingene Ole Christian Haugland og Håkon-Camaro Tørresen.

Guttene snakker om det tredje medlemmet i kompisgjengen som gikk sammen på Bygland skule i Aust-Agder. Amjed fra Eritrea måtte flytte til Rjukan fordi Bygland statlige mottak legges ned.

Kroken på døra

Det er trangt ved resepsjonen på Setesdal Hotell i Bygland. Flere syrere og noen irakere stiller spørsmål til de ansatte ved mottaket.

– Fire personer skal til Arendal og fire personer til Birkeland, forklarer miljøarbeiderne Trude Haustreis, Manana Bilal og Fatima Medina Aakhus.

Manana og Fatima

Spørsmålene er mange og Fatima Medina Aakhus gjør sitt beste for å svare på dem. Idag bestiller hun bussbilletter, avtaler med andre mottak, bekrefter intervjuavtaler med UDI og kjører folk til tannlegen. Det har ikke vært tid til å tenke på at hun mister jobben noen uker før jul når mottaket legges ned.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

På Setesdal Hotell noen kilometer nord for Bygland sentrum, har det vært asylmottak siden 2009 med unntak av et lite år. Om bare noen uker legger asylmottaket ned, og de som bor her skal flyttes.

– Jeg skal flytte til Bergen, sier Ahmad Mohmad.

– Min kone og jeg flytter til Kongsberg kommune. Vi har bodd i Bygland i ett år, sier Almabrouk Moatasem.

– Hvordan har dere likt Bygland?

Det er veldig bra mennesker her, og vi har lært norsk godt her, forklarer mennene.

På det meste har det vært 190 asylsøkere ved mottaket. De ansatte har ikke rukket å ta inn over seg at de snart står uten jobb, fordi de har for mye å gjøre.

– Det er veldig vanskelig for meg. Dette er min første jobb her og jeg tror ikke jeg kan få en ny jobb her i Bygland, sier Manana Bilal. Hun ankom selv mottaket som asylsøker i 2009. Nå bor hun i Byglandsfjord med familien og har arbeid på mottaket. Det har vært nyttig å ha en ansatt som kan norsk, arabisk og russisk.

– Hvordan kjennes det?

– Jeg har ikke klart å tenke tanken på at det ikke er noe mer, og jeg tror det blir veldig trist å forlate mottaket for jeg har trivdes så godt her, sier Haustreis.

Bygda som mister farger

Lærer Bygland skule

Hege Gakkestad er lærer ved Bygland skule.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Leken går lett i skolegården på Bygland skule. Små grupper med elever klumper seg her og der, og noen springer imellom. Det var flere her ved årets skolestart, flere for noen uker siden, her leker litt færre barn enn i går og i morgen savner de enda en.

– Jeg skal reise til Nedre Eiker, sier Hadij fra Syria som har sin siste skoledag i Bygland fordi asylmottaket legges ned.

110 elever ved norskopplæringen forsvinner. Flere titalls barn barn slutter på Bygland skule. Noen forsvinner brått. For andreklasselærer Hege Gakkestad er det ett bilde som har brent seg fast, en bursdagsinvitasjon som ligger igjen på en tom pult.

– Den dagen var det ei jente hos oss som ikke kom, og da fikk vi vite at familien hadde flyttet kvelden før, uten at skolen visste om det. Vi fikk ikke sagt «hade», eller fortalt henne hvor mye vi satt pris på henne, sier Gakkestad.

Rektor Gunnar Olav Attestog så ikke dagens situasjon komme ved skolestart.

– Vi strevde i vår for å få kvalifiserte folk, også går det to måneder inn i skoleåret, så kommer beskjeden om at 1. desember er det slutt. Det gir store utfordringer for oss, og vi må nedbemanne, sier Attestog.

Når asylsøkerne drar, tar de med seg så mye mer enn bare bagasje.

– Bygda har utnyttet kulturen disse menneskene kommer med. De har lært oss rim og regler, og danser og leker. Gleden av å være mange og forskjellige, og sikkerheten om at du kan vokse opp i Bygland og få det du trenger, det har vært så nyttig for bygda, sier Gakkestad.

Bygland skule rektor tre

Rektor Gunnar Olav Attestog så ikke dagens situasjon komme ved skolestart.

Foto: Line Oftedal Pedersen

Frykter fraflytningsspøkelset

I tillegg til at Bygland statlige mottak med 130 plasser legges ned, blir også Evje statlige mottak lagt ned fra samme dato. Det betyr at hele regionen blir hardt rammet.

– Som ordfører har man vanligvis mulighet til å være med på å påvirke saker, men i forhold til opprettelser og nedleggelser av asylmottak, er det lite man kan gjøre. UDI gjør som det vil, og det er ingen formelle måter vi kan påvirke det, sier ordfører Leiv Rygg.

Rygg tror det kan bli vanskelig å finne ny jobb i området.

Leiv Rygg

Ordfører i Bygland, Leiv Rygg (Sp), frykter nedleggingen av asylmottaket vil føre til befolkningsnedgang i kommunen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det ser ut som om det kan bli vanskelig å finne nytt arbeid med en gang, og vi vil sannsynligvis også ha store utfordringer med å finne nytt arbeid til de som jobber i kommunen, sier han.

Når røtter rives opp

Sju mottak på Agder må stenge. Det har kommet 2000 flyktninger til Bygland, i fjor kom det bare 30 personer.

– Vi må jo prøve å bli venn med de som kommer hit slik at de har noen å leke med, forklarer tiåringene, Ole Christian Haugland og Håkon-Camaro Tørresen.

Det var slik vennskapet med Amjed fra Eritrea vokste frem. Gutta synes den nye gutten virket morsom og tok kontakt.

– Vi ble god venn med ham og vi lo mye på vei hjem fra skolen fordi han pleide å fortelle vitser, minnes guttene.

Manana Bilal

Flerspråklige miljøarbeider Manana Bilal ankom selv Bygland statlige mottak som asylsøker i 2009. Hun har fått opphold i Bygland og arbeid på mottaket. 1. desember mister hun jobben.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Daglig snakker sjetteklassingene med bestekompisen på telefonen. NRK får være med når kompisene snakker sammen i storefri.

– Amjed, hva tenkte du da du fikk vite at du måtte flytte fra Bygland?

– Det var veldig kjipt å miste vennene mine, sier han på telefonen.

Som en konsekvens av at asylmottaket legges ned, slutter åtte barn i barnehageavdelingen og mellom 25 og 30 barn på Bygland skule, i løpet av et par måneder.

Dette er en fjerdel av elevene.

– Jeg synes det er veldig trist fordi jeg opplever at folk kommer med fine tilbakemeldinger om at de er fornøyde. Når det endelig går bra, så må vi legge ned, sier miljøarbeider Fatima Medina Aakhus.

– Skulle ønske han ikke hadde reist

Det er bare få uker siden kameratgjengen i Bygland ble splittet. De to som er igjen, husker godt hvordan det var å se vennen reise.

– Det er veldig trist at han dro. Det er ikke noe greit at venner reiser, nikker Ole Christian Haugland og Håkon-Camaro Tørresen til hverandre.

Det er som det er, og livet fortsetter, via to telefoner.

– Har du fått deg en ny venn?

– Ja, svarer Amjad ærlig.

– Skal vi snakkes etter skolen da?

– Ja, det gjør vi, svarer Amjad på telefonen fra Rjukan.

bygland elever

Ole Christian Haugland og Håkon-Camaro Tørresen savner bestekameraten Amjed fra Eritrea. Han ble flyttet til Rjukan nå som asylmottaket i Bygland legges ned. Kameratene holder kontakten og drømmer om at de skal få bo i nærheten av hverandre i fremtiden.

Foto: Line Oftedal Pedersen

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,14 kr
Dyrest kl. 07 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %