NRK Meny
Normal

– De ansatte er målløse og i sorg

220 ansatte må gå fra hovedkontoret til oljeservice-bedriften MHWirth i Kristiansand. Dette er tredje runde med nedbemanninger, og det preger bedriften og de ansatte sterkt.

220 må gå fra MHWirth.

– Noen av de ansatte ble målløse, mens andre har ventet på beskjeden, det sier Jannicke Sommer- Eklund, hovedtillitsvalgt, Negotia.

Mandag ble det klart at ledelsen i MHWirth mener at ytterligere 220 personer er overflødige hos boreteknologibedriften i Kristiansand. De resterende 80 sies opp ved kontorene i Horten, Oslo og Stavanger.

Effektiviteten og miljøet svekkes

Etter den siste runden med nedbemanning er gjennomført, vil det være om lag 820 ansatte i Kristiansand, 1100 i Norge og 2500 personer ansatt i MHWirth globalt.

– Dette er svært tøft. Mange ansatte mister levebrødet sitt, flere personer har vært ansatte i over ti år, sier Jannicke Sommer- Eklund, hovedtillitsvalgt, Negotia.

Årsaken til bemanningsreduksjonene er ordretørke.

– Vi merker den usikre situasjonen godt på de ansatte, det går utover effektiviteten, humøret og miljøet på arbeidsplassen, sier Asbjørn Pettersen, hovedtillitsvalgt, NITO.

MHWirth

MHWirth kan ikke utelukke at det vil komme flere kuttrunder, og hvor mange som må gå ved kontorene i utlandet er foreløpig ikke klart.

Foto: Asbjørn Berge / NRK

Skryter av ledelsens håndtering

Røkke-selskapet MHWirth er det største selskapet i Aker-eide Akastors portefølje, og leverer boreløsninger til olje- og gassindustrien. Ifølge fagforeningen NITO har samarbeidet med ledelsen vært svært god i nedbemanningsprosessen.

– Ingenting er perfekt, men dette har MHWirth håndtert meget bra. Samarbeidet har vært godt, med ukentlige møter og tett dialog, understreker Asbjørn Pettersen, hovedtillitsvalgt, NITO.

Alle de 300 skal nå i drøftingsmøte før dem får oppsigelse mot slutten av måneden.

– Vi følger markedssituasjonen nøye, og vi tror det kommer tilbake, det sier HR-ansvarlig i bedriften, Bjørg Hansen.

– Vi ser på det i et toårsperspektiv, og kommer markedet tilbake innen den tid så tror jeg vi skal slippe at flere mister jobben sin, sier Asbjørn Pettersen.